Loading...

Социалната мрежа на България

Бижутата през вековете от блога на Десислава Димитрова

Изработването на разнообразни накити е започнало още от древни времена. Първите дамски бижута, които са се появили при нас датират още епохата на палеолита. Те са се изработвали от от камък или миди. В по-късния период на неолита за изработването на украшенията се е използвало по-мек материал като зъби,дърво, рог, керамика и други. В още по-късният период, в епохата на халколита, бижутерите започнали обработка на  металите.

 

Изработвали се прекрасни украшения като огърлици, медальони, гривни, токи и други от мед, сребро, злато. Наред с това започва и обработката на скъпоценните и полускъпоценните камъни. Варненското съкровище е едно от най–древните открити по нашите земи.Предназначението на бижутата имало различно значение.Те показвали заможност,богатство,а от друга страна се използвали като разменна валута или търговски цели.Ювелирният занаят се е появил още при древните шумери.Те са подобрили качеството на украшенията започвайки да ги щамповат, полират и инкрустират.


През вековете бижутерията  имала функционално значение.
В последствие бижутата се използвали и като  средство за предпазване срещу злите сили  на мрака.Появили се амулетите,талисманите и други предмети, използвани за магия.През средните векове голяма част от обществото започнали да демонстрират сила и власт чрез богатствата си в обществото, а именно с носенето на скъпи златни накити.Бижутата са се използвали и в религията за направа на златни халки,златни кръстове, звездата на Давид и други принадлежности от злато.В този период били използвани и много скъпоценни камъни .

 

Само императорите имали право да носят перли,изумруди,сапфири и други скъпоценни камъни.Величието и мощта на една държава също се определяло по наличието на много злато и златни накити и скъпоценни камъни.През Ренесанса скъпоценните камъни станали достъпни за всички.Използвали се от жени и мъже.Всеки имал право да носи каквито иска украшения и колкото си иска.Нямало никакви ограничения.


През 20 и 21 век бижутерийната индустрия се развила с бързи стъпки.
Започва производството и на синтетични камъни. Първият изкуствен диамант е произведен за първи път през 1940 година.По това време се произвеждат и перли в специални матрици за бисери.


     Блог

Коментари

Няма коментари
Трябва да си логнат за да коментираш

Публикувай

От Десислава Димитрова
Добавено Юни 3 '15

Тагове

Рейтинг

Оцени:
Общо: (0)

Архиви