Loading...

Социалната мрежа на България

Какво е MDF? от блога на Невян Русев

MDF или Medium Density Fiberboard е плоча от дървесни влакна със средна плътност, която ползваме за изработката на Качествени Входни и Интериорни Врати. Тези плочи се произвеждат от мека дървесина по метода на сухо пресоване при високо налягане и температура, на което и се дължи по-фината и хомогенна структура на материала.

Еднородните трупи се подбират внимателно, отделя им се кората, нарязват се и се подлагат на обработка с пара под високо налягане. Накрая на процеса падат в турбини с въртящи се дискове и се смилат почти до каша. Разликата в големината на прашинките при ПДЧ (плочи от дървесни частици) и МДФ-плоскостите е като при кайма, накълцана на ръка или премелена през месомелачка. Дървесните частици се слепват с лигнин и парафин, което прави МДФ-плоскостите напълно екологичен материал.

Полученият MDF е по-здрав и много по-плътен от шперплата или нормалните ПДЧ. Освен това той притежава голяма еластичност и якост на огъване, и нищожно набъбване след потапяне във вода. По тази причина МДФ се превръща в един от предпочитаните заместители на масивната дървесина за врати, а ако говорим за операциите по обработка – дори я превъзхожда, понеже е чист и без дефекти материал.

Плоскостите на MDF остават непроменени дълго време и позволяват по-лесната обработка, както на повърхнината, така и на ръбовете. Повърхността на МДФ-плоскостите бива гладка, плътна и еднородна, за да предостави зашеметяващ външен вид за всички интериорни врати, които произвеждаме.


     Блог

Коментари

Няма коментари
Трябва да си логнат за да коментираш