Loading...

Социалната мрежа на България

Мълниеприемници от блога на Steven

Изграждането на мълниезащита на една сграда е нещо доста сложно, поне ако искате да бъде изработено ефективно и наистина да предпазва вашата собственост по време на гръмотевична буря. Правилно изградената система за защита от това доста опасно природно явление, представлява нещо много по-различно от ръждясал метален прът забит на покрива. Истинската защита от мълнии се изгражда от професионалисти, които имат нужното умение и покриват всички законови разпоредби. Нещо повече - в наши дни дори се изграждат системи за защита от мълнии, които нямат нищо общо с тези от миналото. Една високоефективна система от най-ново поколение днес би трябвало да завършва при върха с едно хитро и доста интересно приспособление, наречено мълниеприемник.

 

Не добре изработената система за защита от мълнии

 

Добре изградената система за отвеждане на мълнии при всички положения може да бъде доста ефективна, особено ако завършва с модерен мълниеприемник. Какво обаче е положението ако системата за защита от мълнии не само няма модерен мълниеприемник, но дори не е изработена както трябва? Казано на кратко - в това положение вие и вашата собственост имате проблем. Зле изградената система за защита от мълнии не само, че няма да ви бъде полезна, но и ще ви създаде куп грижи, а понякога може и да бъде причина за тежки поражения върху вашия имот или не дай си боже до случай, в който някой би могъл да пострада. Не са редки случаите, в които зле стъкмената система за защита от мълнии е довеждала до пожари и разрушения.

 

Мълниеприемникът…

 

Модерните мълниеприемници са различни от всичко, което сте виждали и можете да си представите. Те имат специфична, дори космическа визия, което ги прави доста интересни за някой, който не е свикнал с подобна гледка.

 

Мълниеприемниците с изпреварващо действие...

 

Всичко добро, което казахме до сега за мълниеприемниците е валидно в още по-голяма степен когато става дума за мълниеприемници с изпреварващо действие. Такива мълниеприемници се предлагат от не отдавна, но вече имат все по-широко приложение, защото се считат за много по-ефективни и се предполага, че защитават сградата доста по-добре, отвеждайки мълнията по един по-бърз и безопасен начин. Този тип мълниеприемници действат по един доста интелигентен начин, предвиждайки вероятността мълния да удари съответната система за мълниезащита и отговарят предварително на отрицателния заряд на спускащата се мълния с положителен възходящ заряд от мълниеприемника с изпреварващо действие. Това поставя вашата собственост в условията на сигурност, която не може да бъде подсигурена по друг начин. Това, с което мълниеприемниците с изпреварващо действие бият всички останали е фактът, че тази интелигентна система за защита от мълнии може да покрие и една доста по-голяма площ в сравнение с обикновените системи за защита.

 

Налага ли се да правите нещо по своя мълниеприемник след като веднъж той е монтиран?

 

По правило не. Веднъж монтиран, вашият мълниеприемник би трябвало да ви служи много дълги години, като не малко компании за монтаж на такива системи дават и доста дълга гаранция за извършената от тях работа, а и за техния уред. Важното е единствено да се свържете с професионалисти от бранша, които да дойдат във вашата къща, да видят къде и как трябва да се монтира системата и да извършат необходимата монтажна работа. Това обикновено става доста бързо и ефективно, а и цените са съвсем разумни и приемливи дори и за българския пазар, където не малко от потребителите разполагат с ограничени финансови възможности.

 

И все пак не мога ли да използвам и обикновен мълниприемник?

 

Винаги можете да използвате обикновен мълниеприемник, но не бива да забравяте, че той покрива по-малка площ и има малко по-ниска ефективност. Въпреки това, ако вашият мълниеприемник е монтиран правилно и от оторизиран за целта специалист, вие все пак можете да сте спокойни, че вашето жилище е защитено по подобаващ начин. И за последно, още веднъж ми се иска да припомня на читателите - ако не сте сигурни, че вашата система за мълниезащита е монтирана правилно и от специалист, моля потърсете професионалист, който да провери това за ваша сигурност.


     Блог

Коментари

Няма коментари
Трябва да си логнат за да коментираш

Публикувай

От Steven
Добавено Окт 20 '15

Тагове

Рейтинг

Оцени:
Общо: (0)

Архиви