Loading...

Социалната мрежа на България

Сертификат коректна фирма. Как създaох една коректна фирма? от блога на Микаел Иванов

Като дългогодишен  предприемач с голям опит, както и като честен и почтен човек, бих желал да споделя с Вас моите съвети относно управлението на бизнес в България. Умишлено няма да подавам никакви фирмени наименования, тъй като целта ми не е да направя реклама на фирмата си, а да обърна внимание на определени явления случващи се в нашият бизнес днес.

 Преди двадесет години, когато в страната ни започнаха да навлизат демокрацията и свободният пазар, регистрирах своя малка еднолична фирма за ремонти. Малкото дружество в София, което току що бях създал, в началото не ми даваше никаква надежда и едвам успявах да връзвам двата края.

Разбира се в резултат на няколко години работа, оборотът се покачваше; през това време успях да спечеля някакво реноме и постоянни клиенти. Имах дори възможност да си позволя да наема няколко работника.

Въпреки това миналата година се срещнах с доста сериозен проблем. А именно успях да се свържа с голямо предприятие. Тази фирма беше за мен потенциален клиент, освен това искаше да отремонтира няколко офис помещения. От голямата печалба бях на една ръка разстояние.

За съжаление директора на предприятието, въпреки че изглеждаше доволен от нашата ценова оферта, той постоянно отлагаше подписването на договора. Реших да действам и още вендъж лично аз да го посетя в неговият офис. Това беше случайно посещение, тъй като "случайно минавах на близо" и реших да се отбия за да припомня моята оферта.

След като влезнах в сградата, секретарката ме посрещна и ми съобщи, че директорът отсъства... Поговорих си малко с госпожата, а тъй като вече сме се виждали няколко пъти реших да и представя проблемът си. Тя веднага ме посъветва, че в този случай от голяма полза ще ми бъдат препоръки от доволни клиенти. Проблемът беше там, че нямах такъв тип документи - до този момент никога не са ни били нужни.

Първо си помислих, че това е абсурдно. Толкова години ремонтираме помещения и до този момент никога не ми се е налагало да предоставям някому мнения на минали клиенти. Освен това винаги съм бил коректен към моите клиенти и никога никой не се е оплакал за извършената работа от мен.

Без да отлагам, обадих се на сина и го помолих да се заеме с тази задача и да събере нужните препоръки. До няколко дни успяхме да съберем няколко писмени препоръки. Синът ми каза, че също така е пуснал молба през интернет в Изследователски Център на Клиентските Мнения, който след направено изследване ни призна титлата "Коректна Фирма" и ни изпрати по пощата сертификат.

След като събрах всички документи отново отидох при директора. Обеща ,че ще даде отговор до две седмици, но още на вторият ден получих телефонно обаждане от него. Директорът помоли ние да се заемем с въпросните ремонтни дейности.

От този ден в офисът ми на стената са закачени всички по-важни препоръки, също както и сертификатите подтикващи към качеството на испълняваните услуги. Качени са също и в нашият новосъздаден интернет сайт. Какво да се направи... аз управлявах фирмата според моите стандарти, но явно в XXIвек "правилата на играта" са започнали да се изменят. Нищо друго не ми остава освен да се приспособявам към новите условия на пазара.

Така, че Ви съветвам всички: помнете за препоръките и сертификатите - на пръв поглед са незначими, но в тези времена са изключително важни и си струва да ги имаме, понеже те документират нашата тежка работа!

Поздравявам всички коректни предприемачи.

Димитър




     Блог

Коментари

Няма коментари
Трябва да си логнат за да коментираш

Публикувай

От Микаел Иванов
Добавено Авг 10 '15

Тагове

Рейтинг

Оцени:
Общо: (0)

Архиви