Loading...

Социалната мрежа на България

Диетата без сол-полезна или не толкова от блога на KeNguru

  По принцип, няма даден хранителен продукт, който можем да наречем полезен или вреден. Всеки съдържа определени вещества, които влияят на нашия организъм по един или друг начин.


Един от тези продукти е солта. Почти няма човек, който да не обича да увкоси храната си с подправката, защото тя придава специфичен солен вкус на храната. Според проучвания, мнения или митове, солта е причина за някои заболявания. Доверявайки се тези твърдения, някои хора престават да я консумират. По този начин, обаче, те си вредят, понеже тя е много важна за функционирането на организма. Солта е съставена от хлор и натрий, вещества, които участват в процеси, като регулиране на циркулацията на течности, синтез на солната киселина, обмяната на веществата и т.н.


Според специалистите, на ден трябва да се приемат не повече от 5 грама сол.
Има хора, които вярват, че неприемането на подправката води до отслабване. Всъщност, диетите от този тип не са полезни, понеже ако изобщо не консумираме сол, то в организма ни настъпват сериозни изменения, които предизвикват дискомфорт, заболявания и други различни проблеми. Въпреки това, не трябва да се страхуваме, защото реално няма как да спрем напълно солта. Дори съзнателно да не ядете солена храна вкъщи, в продуктите, които се предлагат на пазара, има достатъчно.


Все пак, при един здрав организъм, диетата без сол може да предизвика сваляне на излишните килограми, защото чрез нея се изхвърлят ненужните течности. Не е необходимо да се консултирате с лекар преди започването на диета, стига само да подберете подходящото време. Най-добрият сезон да този вид диета, са по-хладките дни, а не в горещите летни дни, защото тогава организмът ви се освобождава от достатъчно количество сол. Лесен начин да се отървете от прекаления солен вкус, е да спрете вредните храни тип бърза храна, пушени или мариновани храни. За сметка на това, може спокойно да си похапвате плодове, зеленчуци, печено месо и други продукти, богати на хлор и натрий.


Съществуват много диети и методи за отслабване. На първо място, обаче, трябва да се съобразите с организма си и неговите „чувства”. Ако искате да пробвате тази безсолна диета, ви съветваме да бъдете внимателни и със сигурност ще постигнете желаните резултати.


Коментари

Няма коментари
Трябва да си логнат за да коментираш