Loading...

Социалната мрежа на България

Стрес и хранене от блога на Лиляна Антонова

Знаем колко опасен и пагубен е стресът за психическото здраве и жизнеността ни, четем и слушаме ежедневно как да тренираме нервната си система, да запазваме самообладание и да дишаме дълбоко, бавно и овладяно при внезапни и  неочаквани ситуации.  Да се дисциплинираме с йога и медитация  или да отидем на гледачка, която да ни бае и да притъпи и облекчи черните ни мисли,  да ходим в църква и да се молим - сами търсим и намираме  себе си вотдушниците на душата. Така или иначе със стрес се сблъскваме всеки един ден от живота си, той е остър завой в правата пътека на монотонния режим, с който сме свикнали и който се стремим да си доставим като спокойствие, туширайки  проблемите и напрежението на работното място и в къщи.


     Стресът е изпитание и защитна реакция на организма ни, а за да се научим да се справяме с неговите предизвикателства е нужно да променим и контролираме хранителните си навици. На първо място трябва да спрем или намалим до минимум напитките, които съдържат кофеин - кафе и черен чай - тъй като те водят до чувство на тревожност и безпокойство в организма. Релаксиращо  действат билковите чайове от лайка, мента, жълт кантарион, маточина, глог, валериана...Прясното мляко има успокояващ ефект със съдържанието и качествата на триптофан в него, то спомага за отпускане и облекчаване на напрежението от изморителния, изпълнен с емоции безконечен ден. Триптофанът е важна аминокиселина, чрез която организмът произвежда серотонин и действа успокояващо на мозъка. В големи количества той се открива в рибите - треска, сьомга, риба тон...В мазнините на рибата има и омега-3 мастни киселини, а е установено, че те премахват чувството на напрегнатост и безпокойство в организма.


     Богат на триптофан е и черния шоколад, той понижава нивото на хормоните на стреса – кортизол и адреналин. С високо съдържание на какао парче шоколад зарежда денят ни с  неизменен аромат, настроение и наслада, внася есенция и вкус на безличното ни ежедневие. Съчетаването на  храни с въглехидрати (овес, кафяв ориз, пълнозърнесто брашно ) и протеини (ядки, семена, кълнове, месо и различни сирена ) се повишава нивото на серотонин в мозъка, което действа благоприятно при безсъние. Източник на серотонин още са банани, домати и овесени ядки. Тирозин е друга аминокиселина, която успокоява нервно-психическото състояние. Има я в месата, колбасите, сирена и вино.

      Нека не оставяме дискомфортът-стрес да влияе, манипулира и разрушава здравето ни;  да противодействаме, поставяйки изолираща бариера от положителни мисли и емоции, природна и лечебна храна.


Коментари

Няма коментари
Трябва да си логнат за да коментираш