Loading...

Социалната мрежа на България

Какви цветове щори да изберем? от блога на Лиляна Антонова

Първото нещо, за което трябва да помислим преди да поръчаме щори за дома си, е кой вид ще е най-удачен за него и за отделните помещения. Днес можем да избираме между няколко интересни и практични разновидности на вътрешни щори като вертикални, хоризонтални, римски, роло, плисе, венециански. Може би някои от тях са ви познати, а други не. След като се спрем на определен вид, който пасва най-добре на стила на дома ни, следва въпросът какви цветове и нюанси да подберем, за да бъде жилището ни модерно, но и декорирано с вкус. Тогава започва голямото чудене и колебание, защото естествено всеки иска да вземе идеалното решение за своя дом. Така че ето някои идейки, които биха ви помогнали да се насочите към подходящия цвят за вашето местенце.

Естествено е първата мисъл, която ви дойде наум при избора на щори, да бъде съобразяването на цвета им с преобладаващата цветова гама в интериора на дадената стая. Това, разбира се, е много добър вариант стига да не прекалявате с употребата на този цвят. Всичко в обзавеждането и аранжирането на жилището трябва да бъде умерено, за да изглежда стилно. Ако например в стаята ви основен цвят е зеленото, можете да сложите щори в зелен цвят, но в малко по-различен нюанс. Добра идея е да комбинирате светли и тъмни тонове на дадения цвят. По този начин цветът не е натрапчив, а помещението изглежда красиво.

Друг подход, който можете да приложите когато избирате щори, е да заложите на контраста. Това ще рече да съчетаете например неутрални цветове на мебелите и ярки цветове на акцентите (щорите и другите елементи) или обратното, въпреки че повечето хора като че ли предпочитат първия вариант. Една от опциите е обзавеждане в черно и бяло и декориране с щори в какъвто искате ярък или свеж цвят като синьо, зелено, червено, лилаво, жълто, оранжево и т.н. Друго решение е да поставите мебели в бежово-кафявата гама, тъй като те са класически, и отново да акцентирате с някакъв цвят, но този път да внимавате с комбинирането на отделните цветове.

Още един вариант, който би се харесал на по-дръзките и екстравагантни собственици на жилища, е смелото съчетаване на няколко ярки цвята в интериора. Това е истински свежо и атрактивно решение, но ако изберете грешните цветове то би се превърнало в безвкусица. Добра идея е например да комбинирате жълто с оранжево, синьо със зелено, лилаво с розово, зелено с жълто и т.н. Вземете щори в единия цвят, а останалите аксесоари нека бъдат в другия.


Коментари

Няма коментари
Трябва да си логнат за да коментираш