Loading...

Социалната мрежа на България

Дейност на стоматолога при спешна ситуация от блога на georgi georgiev


Всеки стоматологичен инцидент като нараняване на зъбите или венците могат да бъдат потенциално сериозни и не трябва да се пренебрегват. Като не обръщате внимание на зъбните си проблеми може да увеличите риска от трайно увреждане, както и необходимостта от по-задълбочено и скъпоструващо лечение по-късно. Ето един бърз поглед над това какво да се прави при някои често срещани проблеми със зъбите.

Зъбобол.

Първо, обилно изплакнете устата си с топла вода. Използвайте конец за зъби, за да се отстрани останалата храна. Ако вашата уста е подута, сложете студен компрес към външната страна на вашата уста или буза. Никога не поставяйте аспирин или друго болкоуспокояващо на венците в близост до болката в зъба, защото той може да изгори тъканта на венците. Вижте зъболекаря си възможно най-скоро.

Счупен зъб.

Съберете парчетата. Изплакнете устата с топла вода, изплакнете всички счупени парчета. Ако има кръв, сложете парче марля на мястото за около 10 минути или докато спре кървенето. Сложете студен компрес към външната страна на устата, бузата или устна, близо до счупения зъб, за да запази всяко подуване надолу и облекчаване на болката. Вижте зъболекаря си възможно най-скоро.

Заседнали частици между зъбите.

Първо, опитайте да използвате конец за зъби и внимателно извадете частицата. Ако не можете да я избутате навън, чуйте се с вашия стоматолог. Никога не използвайте игла или друг остър предмет за бодене на заседнала частица. Тези инструменти могат да наранят венците или да надраскат повърхност на зъба.

Паднала коронка.

Ако коронката падне, веднага си уговорете среща, за да се видите с вашия стоматолог възможно най-скоро и донесете коронката с вас. Ако не можете да отидете на зъболекар веднага и зъбът ви причинява болка, използвайте памучен тампон да напоен с малко карамфилово масло за чувствителната зона (карамфилово масло може да бъде закупено в местната дрогерия или във вашия магазин за хранителни стоки). Ако е възможно, да се сложи короната обратно върху зъба. Преди да направите това, сложете във вътрешността дентално лепило или лепило за протези. Да не се използва супер лепило!

Абсцес.

Абсцеси и инфекции се получават около корена на зъба или в пространството между зъбите и венците. Абсцесите са сериозно състояние, което може да увреди зъбите тъканите, с инфекцията евентуално да се разпространи към други части на тялото, ако не се лекува. Вижте се със зъболекаря възможно най- бързо. В същото време, за да облекчите болката и да извлечете гнойта към повърхността, опитайте изплаквате устата си с мек разтвор на солена вода (1/2 чаена лъжичка готварска сол в една чаша вода) няколко пъти на ден.


Информация за пълното лечение на кореново каналната система може да намерите тук: http://stomcenter.bg/medication_1


Коментари

Няма коментари
Трябва да си логнат за да коментираш

Публикувай

От georgi georgiev
Добавено Яну 28 '16

Тагове

Рейтинг

Оцени:
Общо: (0)

Архиви