Loading...

Социалната мрежа на България

Профилактиката или зъболечение? от блога на georgi georgiev

Въпросът е повече реторичен и дори провокативен. Едва ли има човек, който да предпочете зъболечение пред профилактика, която може да го спаси от зъболекарския кабинет. Или поне да намали посещенията в него.

Освен превантивната грижа за зъбите си, е необходимо да следим състоянието им редовно при специалист.

Посещавайки редовно стоматолога си за профилактичен преглед, той може да забележи и улови навреме зараждащ се проблем в зъб. Така ще предотврати по-сериозно наложително зъболечение по-късно.

Как да се спасим от така плашещото ни зъболечение?

Най-доброто и безобидно средство за това е профилактиката.

В какво се състои профилактиката?

От едната страна сме ние – правилна грижа и дентална хигиена.

А от другата страна е денталният специалст - с редовни профилактични прегледи, на които ще може да установи навреме и предотврати по-нататъшно зъболечение.

Правилната грижа за зъбите ни е много семпло, но изключително важно нещо за денталното ни здраве.

Какво включва правилната грижа и профилактиката на зъбите ни?

Първото и основно нещо е редовното почистване на зъбите - сутрин и вечер – с подходяща четка и паста за зъби. Това така просто дело спестява много бъдещи проблеми и евентуално неприятно зъболечение. Специалистите препоръчват четка с възможно по-мек косъм и профилактична паста за зъби. Специалните пасти за зъби (избелващи, лечебни) е добре да се използват при препоръка от стоматолог, според състоянието на зъбите.

Зъбният конец е друг ключов помощник в профилактиката на зъбите ни. Веднъж дневно, почиствайки междузъбното пространство, запазваме зъбите си здрави и предотвратяваме възможни проблеми и зъболечение по-нататък във времето. Един от най-неприятните и трудно лечими проблеми е пародонтозата. Това е заболяване, което се дължи именно на бактериите, повреждащи зъбите в междузъбното пространство.Повече за него, може да научите тук: http://stomcenter.bg/paradontit

Профилактични прегледи при стоматолог – колко често?

Редовните прегледи при стоматолог са едно от най-важните условия, за да запазим здравето на зъбите си по-дълго и за да си спестим зъболечение на развил се проблем. Профилактичните прегледи ни спестяват и време, и пари, и нерви, и разбира се проблеми със зъбите по-нататък. Препоръчително е да се подлагаме на профилактични прегледи при зъболекар на всеки шест месеца. А ако е назначено зъболечение, то да не се отлага, а да се предприеме незабавно. То ще спести усложнения и по-сериозни проблеми.

Много хора отлагат посещения при зъболекар, дори и с профилактични цели. Но така отлагат и лесното разрешаване на зародилите се проблеми. А те, на по-късен етап, биха станали доста по-сложни и биха довели до по-сложно и по-скъпо зъболечение. Такова лечение в никакъв случай не би било по-леко от нито един профилактичен преглед.

Обикновено причината хората да избягват посещенията при зъболекар, дори и с профилактична цел, е страхът.

Много хора направо изпитват ужас при мисълта за стоматологичния стол. Най-често това е свързано със спомени от болезнени процедури в миналото. Заради страха да не изпитат тази болка пак, те отлагат посещенията си при зъболекар. Дори да знаят, че имат проблемен зъб, те все пак не отиват на преглед, а с времето проблемът се задълбочава и зъболечението може да стане още по-тежко.

Днес обаче тези ужасни сцени и болезнени манипулации са повече мит, отколкото реалност. Съвременната техника и технологии са направили дори и сложните манипулации възможно най-безболезнени. Докато хората се доверят и уверят в това обаче, ще мине малко време. Повечето съвременни кабинети днес са насочени към удобството на пациента и го предразполагат да се отпусне. Обстановката, техниката и подходът на стоматолога оказват влияние върху психологическата нагласа на пациента. Затова в съвременните клиники и стоматологични кабинети, се набляга много на тези фактори. Още при посрещането на пациента в кабинета, като и при прегледа, има значение какъв ще е подходът на зъболекаря. Той може или да го стресира, или да го предразположи към спокойствие и доверие.

Поведението и подходът на стоматолога е от огромно значение и при случаи на зъболечение. Когато сме предразположени психически, се настройваме много по-позитивно и спокойно към зъболечението и въобще посещението си в зъболекарския кабинет.



Коментари

Няма коментари
Трябва да си логнат за да коментираш

Публикувай

От georgi georgiev
Добавено Фев 5 '16

Тагове

Рейтинг

Оцени:
Общо: (0)

Архиви