Loading...

Социалната мрежа на България

За какво да платите на SEO специалист, ако първоначалната оптимизация на сайта вече е извършена? от блога на Martin


Въпросът от заглавието на тази статия не е празен въпрос и често притеснява клиентите, за повечето от които SEO остава сложна и неразбираема област. Ако в самото начало на работата изпълнителят на SEO извършва действия, които могат да бъдат проверени, видяни и „докоснати с ръце“, тогава това, което започва да се случва по-нататък за повечето клиенти, е толкова загадъчно и облачно, че имате усещането, че принудени да плащат за въздух. С други думи, те просто се възползват от вашата некомпетентност по този въпрос и заблуждават.

 

Ние прекрасно разбираме, че клиентът не е SEO специалиств такава тясна и сложна област като SEO оптимизация и не бива да бъде. Задачата на изпълнителя е да разкаже на клиента на прост език за същността на извършваната работа, за да внесе прозрачност в техните дейности и да повиши нивото на доверие на своите клиенти.

 

В тази статия ще говорим за това каква работа се извършва зад кулисите на SEO студия с клиентски сайтове и понякога толкова скрита от очите на обикновения клиент. Няма да разглеждаме случаи на нечестно отношение към нашите задължения, които, за съжаление, все още се срещат на SEO пазара, както сред фрийлансъри, така и сред големи компании.

 

Основните работни места, включени в SEO

Така. Какво по принцип е необходимо да се направи на сайта, така че той да започне да се възприема положително от търсачките и да е високо класиран за ключови заявки?

 

Нека да изброим накратко тези действия:

 

Регистрация на сайт във всички панели от търсачките: Google Search Console, Google My Business и обвързване с региона;

Събиране на семантичното ядро ​​и разпространението му сред популяризираните страници;

Създаване, ако е необходимо, на нови станции;

Попълване на етикети на всички страници на сайта;

Писане на SEO текстове за всички рекламирани страници на сайта;

Технически одит и привеждане на сайта в пълен ред в техническо отношение;

Търговски одит и изпълнение на всички препоръки;

Външна оптимизация (външни връзки от чужди сайтове към вашия).

Изброихме основната работа, която на пръв поглед трябва да се извърши само веднъж. Но някои от тези точки изискват постоянно наблюдение и намеса. Какви постоянни подобрения ще разкрием по-долу и ще преминем към въпроса какво трябва да продължи на сайта след първоначалната му пълна оптимизация.

 

Работи, които могат да се извършват безкрайно

Естеството на това неприятно за клиента явление се крие в самите търсачки и принципите на тяхната работа.

Първо, търсачката не стои неподвижна и постоянно се развива и усъвършенства. Bingи Google актуализират своите алгоритми и поради това принципите на показване на сайтове в резултатите от търсенето (принципи на класиране) непрекъснато се променят.

 

Това се дължи на две причини:

 

1. Подобряване на качеството на резултатите от търсенето. Търсачката се интересува от задържане на своите потребители. За това качеството на отговорите при търсене трябва да бъде на висота и всяка година се подобрява все повече и повече.

Ако погледнем историята на развитието на търсачките, виждаме цяла епоха. Търсачките назовават своите актуализации и се гордеят с тях като нова стъпка към перфектния изкуствен интелект.

 

2. Борба срещу монополизирането на издаването. Въпросът е, че търсачката се интересува, така че никой да не може дълго време да „отгатва” нейните алгоритми и поради това е постоянно в ТОП. Това е вечна борба срещу манипулацията на SEO оптимизаторите, които, след като веднъж са намерили модел в алгоритмите, започват да го използват и хвърлят уебсайтовете на своите клиенти нагоре. Следователно и Bing, и Google възнамеряват да променят алгоритмите си от време на време и това се случва автоматично.

 

Сега нека преминем към онези видове работа, които са най-чувствителни към променящите се алгоритми. Това е тестова оптимизация.

 

Може би нищо не е навредило на качеството на резултатите от търсенето толкова, колкото уязвимостта на алгоритмите на търсачката към текстов спам. Факт е, че роботът за търсене се фокусира предимно върху текста и етикетите на страниците и по тяхното съдържание разбира за какво става въпрос. В зората на Интернет търсачката даде предимство на сайтовете, които съдържаха ключови думи в текстовете си, които сигнализираха на търсачката, че този сайт е точно това, което потребителят търси. Това доведе до факта, че Интернет беше пълен с текстове-подложки, пълнени с ключови думи, така че стана невъзможно да се чете. В същото време ТОП включваше сайтове с далеч не най-доброто съдържание, но алгоритъмът беше принуден да ги възприема като подходящ отговор, тъй като по отношение на текстовото съдържание те напълно отговаряха на изискванията.

 

Разбирането на проблема Googleв продължение на много години разработва последователна система за това как да изравни този аспект. Резултатът е текстови филтри и с всяка актуализация тези филтри стават по-интелигентни и усъвършенствани. През цялата си история Googleпусна няколко текстови филтъра, без никога да ги обявява. Това са филтрите, измислени от местна търсачка за периода от 2010 до 2017:

 

Можем да кажем, че SEO оптимизацията е като преследване на слънчев лъч. Google  винаги се стреми да бъде една крачка напред, а SEOСпециалистите тичат след него, настигайки го с различен успех.

 

Естествено, нито самите оптимизатори, нито техните клиенти харесват това вечно занимание, но такава е реалността и особеността на този промоционален канал. За справедливост трябва да се каже, че в края на краищата основните принципи на алгоритмите вече са разгадани и по време на съществуването на търсачките оптимизаторите са натрупали много опит в прогнозирането и разпознаването на принципите на новите актуализации . Но все пак изисква експерименти, време и не е възможно веднага да се стигне „до точката“.

 

Работа с текстови филтри

След като SEO текстът бъде написан и публикуван на страницата, оптимизаторът наблюдава динамиката на промяна на позициите за заявките, от които се популяризира дадената страница. В зависимост от динамиката, специалистът прави различни видове редакции на страницата: той може да промени броя на вписванията в текста, да пренапише заглавието или H1 тага. Понякога промените в текста са толкова незначителни, че отвън може да изглежда на клиента, че това е малко работа. Струва си да се разбере, че зад видимостта на тези малки редакции се крие анализ, скрит от очите на клиента и отнемащ прилично време от оптимизатора.

 

Това е най-трудният атрибут на всяка SEO оптиизация. И това е, което отличава добросъвестния изпълнител от хак: един специалист внимателно ще анализира текстовете на конкурентите за възникване и ще търси оптималното съотношение на ключовете, точно и своевременно ще диагностицира налагането на текстов филтър и ще го премахне, ще играе интензивно с записи и измерване на резултата, докато друг изпълнител не може да направи нищо, не и дори няма да знаете за това.

 

Следователно ние прекрасно разбираме в каква трудна ситуация се намира всеки клиент на SEO услуги. При такива обстоятелства той е практически безпомощен при избора на квалифициран и честен специалист. Независимо от това, дори и в тази ситуация, добросъвестният изпълнител може да запише дори незначителни промени в текстовете и етикетите и да ги покаже на клиента. Въпреки факта, че тези щателни доклади за промяната на всеки отделен случай и броя на ключовите думи отнемат времето, отделено за проекта, такъв пед може да изясни работата на оптимизатора и да увеличи степента на доверие от страна на клиента. За съжаление SEO не харесват толкова щателни отчети и считат за загуба на време, което може да бъде отделено за работа, която засяга самия резултат, а не отчета. Бихме ви посъветвали да прибягвате до този формуляр за докладване само в най-екстремните случаи,

 

Изграждане на връзки

Тази точка предполага постоянна работа и постепенно увеличаване на външната маса на връзките. Не позволявайте т. Нар. „Експлозия на връзки“, когато стотици други сайтове започнат да се свързват твърде рязко с вашия сайт. Това изглежда подозрително за търсачката. Естественото развитие на свързващата маса винаги протича постепенно, без резки скокове.

 

В съвременното SEO методите за връзки, които преди няколко години се смятаха за най-ефективни, вече не работят. Благодарение на съвременните алгоритми закупуването на връзки на борсите за връзки е включено в черни методи и се наказва безмилостно с пълна забрана.

 

Актуалните и ефективни методи за външна промоция включват маркетинг, работа с репутацията на компанията във форумите, оставяне на отзиви, активност на компанията в социалните мрежи. Всичко това не е еднократна работа и трябва да се извършва постоянно.

 

Промоция на търговски сайтове за информационни заявки

Ако всички търговски раздели на сайта са разработени, трябва да пристъпите към разработването на информационен блог на сайта. Сега почти всеки онлайн магазин или сайт за услуги има информационна секция със статии, до които потребителите не е задължително да правят покупка или да поръчват услуга. Преобразуването от такива потребители, макар и по-ниско, отколкото от посетителите на сайта, които са кликнали върху търговски заявки, все още имат голяма полза от тях. Всичко е свързано с поведенчески фактори за класиране. Трафик активността (макар и информационна) дава сигнал на търсачката за полезността и уместността на сайта. И тъй като хората харесват сайта, търсачката няма да има нищо против да го показва по-високо в резултатите от търсенето. Информационният раздел е изпълнен с богат потенциал за писане на статии и следователно безкраен потенциал за увеличаване на трафика.

 

Анализ на конкурентите и нови тенденции

Ако сте успели да настигнете конкурентите си и може би дори да ги заобиколите, това изобщо не означава, че можете да се отпуснете и да си починете. Или по-скоро не вие, а вашият изпълнител на SEO. В съвременния Интернет всичко се променя и развива толкова бързо, че трябва постоянно да наблюдавате какво се случва наоколо и бързо да реагирате.

 

Вашите конкуренти могат значително да подобрят своите сайтове, да актуализират дизайна, да направят каталога по-удобен, да въведат различни функции, които никой не е чувал преди шест месеца. Състезателите могат да ви заобиколят, използвайки офлайн реклама и. като по този начин увеличава директния трафик към сайта (когато хората въвеждат името на компанията в лентата за търсене, след като научат за нея от офлайн източници). Тук отново играят роля поведенчески фактори и вашият сайт се понижава в резултатите от търсенето като по-малко известен.

 

Освен това всяка година самите търсачки официално обявяват различни нови разработки, които се препоръчват за използване от собствениците на сайтове. И тук отново на помощ ще дойде вашата SEO агенция, която за разлика от вас следи новини и тенденции и ще ви препоръча да ги използвате.

 

Последните иновации, засягащи SEO, включват турбо страници, чатове за онлайн консултации, използване на защитен протокол и различни джаджи, които подобряват поведението на потребителите.

 

Заключение

По този начин виждаме, че има достатъчен брой произведения, които не изглеждат очевидни за клиента. Можем да кажем, че първоначалната оптимизация на ресурса, която беше толкова ясно видима за клиента в самото начало на промоцията, е само върхът на айсберга. Истинското SEO започва точно тогава. Както се казва, всеки може да напише SEO текст на страница, но какво следва да направите, когато трябва да вдигнете този текст и да заобиколите текстовите филтри. Способността да се направи това е това, което отличава истинските SEO специалисти от армията на мениджъри на съдържание на днешния пазар, които решиха защо не правят и SEO.


Коментари

Няма коментари
Трябва да си логнат за да коментираш