Loading...

Социалната мрежа на България

Имаме ли нужда от фризер в кухнята? | Форум

Nikolay Traykov Авг 17 '14

Камерите за дълбоко замразяване стават все по-популярни у нас. Макар и доста скъпи, те са една добра инвестиция, тъй като пестят много време, а при умело използване — и пари. При наличието на фризер например, зеленчуците и другите сезонни храни могат да се купят в момента, когато са най-евтини, и да се съхраняват дълго, без качеството им да пострада. Все пак добре е при замразяването да се спазват някои правила, за да се избегнат разочарованията.

ПЪРВО, за замразяване трябва да се избират качествени продукти — недотам свежите храни няма да станат по-добри от студа.

ВТОРО — бързината на замразяването има голямо значение, затова не трябва да се замразяват наведнъж големи количества.

ТРЕТО — предварителната подготовка — бланширането, помага да се запазят качествата на зеленчуците. Бланширането се извършва, като подготвените за замразяване зеленчуци — почистени и нарязани, се слагат във вряща посолена вода и се варят 3-4 минути (след повторното завиране на водата). Така се спира действието на ензимите, които в противен случай биха развалили вида и вкуса на зеленчуците. След като се извадят от водата, за да се охладят, зеленчуците или се обливат бързо със студена вода, или се поставят отделени в съд, потопен в ледена вода. Едва след като изстинат напълно, те се пакетират и се замразяват.

В развитите страни има цяла индустрия, която произвежда замразени храни — готови или полуфабрикати, кои¬то се приготвят за минути. В очакване и у нас да започнат да се появяват по-голямо количество такива храни, всяка домакиня момее да отдели време, за да си осигури запас от почти готови ястия, които да й бъдат под ръка при нужда. За целта храната се приготвя както обикновено с минимум мазнина и без подправки. Топлинната обработка се извършва не до готовност, а най-малко три четвърти от окончателното сваряване (опичане, задушаване) на ястието. После то се оставя да изстине на¬пълно и се слага в плътно затворени стъклени или пластмасови съдове.

ВНИМАНИЕ: Съдовете не трябва да се пълнят догоре, тъй като при замразяването храните увеличават обема си. Приготвените по този начин храни могат да се запазят в камерата до 2-3 месеца.

Те не се размразяват, а се слагат направо на огъня, като се прибавят само подправките и мазнината.

Особено важен момент при замразяването е правилното опаковане на продуктите. Ако опаковката пропуска, храните се обезводняват, мазнините гранясват, в камерата се образува скреж, който затруднява използването й. Най-добре е опаковките да бъдат затворени херметически (за целта се предлагат специални уреди, но ако нямаме такъв, трябва да се постараем да оставим минимум въздух в пакетите). Подходящи за поставяне във фризери са стъклените и пластмасови съдове с плътно затварящи се капаци, полиетиленовите торбички или домакинското алуминиево фолио. Тъй като при замразяване храните променят вида си и е трудно да се разпознаят в камерата, върху опаковките трябва ясно да се напише какво има вътре, като се отбележи и датата на замразяването.