Loading...

Социалната мрежа на България

Как и какво можем да приготвим в бързоварна тенджера | Форум

Nikolay Traykov Авг 17 '14

Благодарение на бързоварната тенждера супата става много по-бързо, отколкото по обикновени начин. Месо или кокошка се заливат с вода, но не повече от 2/3 от вместимостта на тенджерата. Без да я затваряме ги оставяме да кипнат и почистваме пяната. Тогава добавяме лук и моркови и вече я затваряме. Варим в продължение на 20-25 минути, след това отваряме и слагаме останалия зарзават, фиде и доваряваме, без да затваряме.

Много е удобно в бързоварната тенджера да се задушава месо. За да приготвим задушено, поставяме в нея посолено и леко посипано с брашно месо заедно със зарзавата. Наливаме малко вода и задушаваме при затворена тенджера 20-30 минути. Толкова време е необходимо и за приготвянето на гулаш — него задушаваме с малко повече вода. Когато месото е готово, отваряме тенджерата, добавяме картофите и задушаваме още 10 минути.

Кюфтета на пара се приготвят на решетката в течение на 14-15 минути, като в тенджерата се налива малко вода. Можем да добавим и картофите.

Птиците (кокошка, пуйка, патица) предварително се изпържват с малко лук и моркови. След това нареждаме в тенджерата и добавяме 1/2 чаена чаша вода. Задушаваме 20 минути.

Зелето за задушаване се нарязва на едро или ако зелката е малка, се слага цяла. В тенджерата се кипва вода, поставя се зелето и се оставя да ври при затворена тенджера 5 минути. След това се отцежда, водата се излива. В тенджерата се слагат пушени гърди или мазнина, лук, подправки и зеле. Посолява се, поръсва се с черен пипер, капакът се затваря и се задушава 25- 30 минути.

Фасулът се вари предварително 5 минути. След това водата се излива. Фасулът се залива с вряла вода. Добавят се сол, лук и останалите подправки и се вари 40 минути при затворен капак.

Картофите се сваряват за 10-12 минути в зависимост от големината им. На пара върху решетката са готови за 8 минути.

Оризът се приготвя по два начина. Първият — на чаша ориз с необходима чаша и половина вода и се вари 7 минути. Вторият — водата трябва да бъде няколко пъти повече от ориза, който се поставя в цедка върху решетката на тенджерата. Вари се 6 минути и бързо се изважда.

Можем да приготвим и сладко. Пропорциите на плодовете и захарта са обичайните, а варенето в тенджерата е не повече от 8-10 минути на слаб огън. Цветът на плодовете не се променя и се запазват витамините. Пяната не се отстранява, тъй като остава по стените на тенджерата.

В бързоварката се получават и великолепни плодови сокове, но на тях ще се спрем по-подробно по-нататък. А сега ви предлагаме няколко рецепти за вкусни ястия.

Това мнение е редактирано от Nikolay Traykov Авг 17 '14