Loading...

Социалната мрежа на България

Как правилно да използваме алуминиевото фолио | Форум

Nikolay Traykov Авг 17 '14

Напоследък приготвянето на ястия в алуминиево фолио става все по-популярно и това не е случайно. При този начин на готвене отлично се съхраняват вкусът и ароматът на продуктите, ястието става сочно и същевременно бедно на мазнини. Рибата, месото, птиците, зеленчуците и картофите са особено подходящи за печене във фолио. Добре е всяка порция да се увива в отделно парче. Тя може да съдържа филе от риба, котлети с някаква плънка, картофи и моркови, пилешки гърди или бутчета, пълнени домати. Ако все пак държим котлетите да са по-хрупкави, можем предварително леко да ги запържим от двете страни. Или пък, след задушаването във фолиото, да ги сложим за няколко минути във фурната. Ястието във фолио се приготвя при умерена температура в предварително загрята фурна и печенето продължава около 10 минути повече, отколкото при останалите начини на готвене, защото топлината действа на продуктите по-бавно, те направо се задушават.

Можем да поставим върху продуктите, които печем резенчета лимон, лук, домати, парченце краве масло. Много вкусни стават картофите, ако след като ги обелим, ги намажем от всички страни с олио и едва след това ги увием във фолиото.

В случай, че фолиото се пробие, за да не изтече сокът, момеем да сложим два листа. При загъването на продуктите трябва да се предвижда достатъчно голямо фолио, за да може добре да се покрие всичко, като предварително се намазва от вътрешната страна с олио или някаква друга мазнина. В затвореното фолио винаги трябва да остане малко въздух, защото продуктите при топлинката обработка се разширяват и могат да повредят фолиото.

Ако искаме задушеното месо да има крехка коричка, както вече стана дума, разтваряме фолиото и допичаме за кратко време в загрята фурна. Продуктите на малки парченца, загънати в алуминиево фолио, могат да се сложат в съд с вряща вода или да се приготвят в тиган с похлупак, в който е налята малко вода. Продукти, увити във фолио, могат да се пекат и на грил.

Цели парчета месо (риба) могат да се поставят на отворения край на тръбообразно фолио, обърнато с ръба нагоре. Приплескваме двата края и ги загръщаме два пъти.

Картофи, ябълки, домати слагаме върху квадратно фолио, после повдигаме краищата му и ги усукваме няколко пъти. Печем в същото положение: с усукания край нагоре.

Малки плоски порции слагаме в правоъгълно фолио. Първо загръщаме два пъти дългите страни, а после затваряме двете къси.