Loading...

Социалната мрежа на България

Нещо повече за колите втора ръка | Форум

Nikolay Traykov Авг 25 '14

Голяма част от населението на България си купува коли втора употреба, защото финансовите възможности на повечето домакинства не стигат за чисто нова кола. Колите втора ръка са по-евтини, но крият редица изненади.

Най-лошото, което може да ни се случи, е да купим автомобил втора употреба, който има постоянен и невъзможен за оправяне дефект. В чужбина този проблем е решен, тъй като в продължение на години се изготвя база данни, в която всяка кола си има досие. У нас тази практика все още не се използва и трябва да знаем как да се предпазим от такива продавачи. Преди да купите колата, трябва тя да мине през щателен преглед от независим техник, който да ви информира за състоянието на колата. Добре е да огледате колата за драскотини и следи от удари, които са показатели за това дали колата е претърпявала сериозни пътни инциденти. Разхлабените капаци и калници може да са индикатори, че колата е претърпяла катастрофа. Не е препоръчително да купувате кола втора употреба по тъмно или дъждовно време, защото външните дефекти не могат да бъдат забелязани с просто око.

Освен за техническото състояние на колата, трябва да проверите в какво състояние са гумите, прозорците, вратите, двигателя, спирачките, скоростната кутия и окачването на колата. Гумите трябва да бъдат износени равномерно, ако не са износени така, това означава, че или са лошо поставени или колата има проблем със спирането. Едно от най-важните и скъпи неща за ремонт в колата е двигателя. За да си нямате бъдещи проблеми с него се уверете, че той работи добре и не издава странни шумове и потракване, които са ясни знаци за неизправност на двигателя или износване. Той трябва да работи нормално, когато тествате колата при намаляване или ускоряване на скоростта. Друга важна част, в която трябва да се убедите, че всичко с нея е наред, е скоростната кутия. Най-добрия начин, за да ги изпробвате на някой наклон, където да тръгвате и да спирате. Ако усетите потрепване и ви трябва сила, за да смените скоростта, това е индикатор за проблем. При коли втора употреба с автоматични скорости, трябва да се внимава за буботене и други нетипични шумове.

Това са няколко съвета, с които можете да разберете в какво състояние е избраната от вас кола втора употреба, но най-добра представа за състоянието на автомобила ще придобиете, когато колата мине щателен преглед при техник.