Loading...

Социалната мрежа на България

Няколко съвета за безопасно пазаруване в интернет | Форум

Nikolay Traykov Авг 25 '14

Едно от най-разпространените средства за онлайн разплащане са кредитните карти, но поради многото хакерски злоупотреби с тях, вече не се използват толкова много. На днешно време вече се пазарува от интернет магазин, чрез използването на разплащателна система. Има много такива системи (Moneybookers, WorldPay, Google Payout и др.), но най-голямата и разпространена система за разплащане в света е PayPal, в която има над 100 милиона акаунта. Първоначално PayPal не беше достъпна за българите, но от няколко години, най-голямата световна система за електронни разплащания в интернет, е достъпна и за нас. Чрез нея може да пазарувате свободно от всеки интернет магазин по света, който я използва. Ако искате да пазарувате от интернет, но никога не сте чували за PayPal и същевременно не знаете как да си направите регистрация, за да използвате най-известната разплащателна система в света, сега ще ви обясня накратко как се прави регистрация и как работи системата.

Регистрирането на акаунт в PayPal е безплатно, за целта ви трябва само e-mail. Влизате на сайта на системата и кликвате върху бутона “sign up” (Регистрирай се преведено на български) и след това избирате за държава – България. В Paypal има два вида акаунти – „premiere”, “personal” . Ако ще използвате сметката само за пазаруване, изберете “personal. След това натиснете “start now” и попълнете личните си данни, които трябва да бъдат истински, включително адреса, имената и т.н. След като завършите регистрацията си ще получите на пощата активационен мейл, който трябва да потвърдите, за да завършите успешно регистрацията си. Това е цялата процедура около регистрирането на акаунт в PayPal. Не всичко е готово, за да започнете да пазарувате от избрания интернет магазин. Трябва да идентифицирате кредитната или дебитната си карта в системата. И това не е толкова сложно, колкото звучи. Въвеждате кода от картата си, след което системата ще изтегли от нея 1.5 долара или евра (ще ви бъдат върнати), за да я регистрира в системата. След няколко часа тази транзакция ще се появи в менюто „Интернет банкиране”, като някъде там трябва да откриете един четирицифрен код, който ще трябва да вкарате на специално място в PayPal акаунта Ви, за да верифицирате картата. След като изпълните и тази стъпка успешно ще можете да приемате и получавате разплащания през системата.

За да се предпазите личните си данни от злоупотреба с тях, е важно да спазвате някои правила, независимо за кой интернет магазин става дума, дали за ebay или за някой световно неизвестен сайт. Когато пазарувате в интернет магазин, преди да си въведете паролата, проверете интернет адреса как започва. Той трябва да започва https://, а не както е стандартния вариант http://. Освен това сменявайте паролата си в PayPal поне един път месечно, като тя трябва да бъде уникална, а не примерно да имате една и съща парола за фейсбука си и акаунта в PayPal. Освен тези указания за сигурност, които може да спазвате, в сайта на разплащателната система има още много съвети за сигурност, при онлайн пазаруването, които със сигурност ще ви бъдат от полза.