Loading...

Социалната мрежа на България

Созопол - прекрасно място за почивка през лятото | Форум

Nikolay Traykov Авг 14 '14

Созопол, е едно от най-красивите места в България. Морският курорт се намира в Югоизточна България на 30-35 километра от Бургаския залив. Това, е един от най-древните български градове, но за неговото минало ще стане дума малко по-нататък в статията. Днешният Созопол представлява един изключително красив и гостоприемен курорт, който разполага с всичко необходимо, за да се превърне в любима дестинация за почивка през лятото. Градът се разделя на две части – стара и нова. В старата част се намират повечето от забележителностите на града, които са пряко свързани с миналото му, като някои от тях дори са с фундаментално значение за националната и световната история. Докато в новата част, е изградена инфраструктурата на курорта – хотели, заведения, развлекателни места и други обществени сгради.

Както споменахме вече, Созопол, е един от най-старите градове в България. Първите данни за неговото съществуване датират хиляди години преди новата ера. Според официалните данни днешния Созопол, е основан през 610 година пр.Хр от група малоазийски гърци, които го нарекли Аполония в чест на техния бог Аполон. За първи път града се появява с днешното си име в началото на I век пр. Хр, когато града вече, е под владение на римляните, които решават да променят името му от Аполония на Созопол поради факта, че християнството бива определено за единствена религия в империята.

От тогава насам Созопол често попада под различно владение – българско, византийско, римско и турско. След Освобождението града окончателно попада под наше владение и се превръща в един от най-големите риболовни центрове у нас, а в последствие и в един от най-красивите и посещавани морски курорти на Балканите. Някои от най-големите забележителности, които са открити на територията на града и се съхраняват в него са: мощите на „Св.Йоан Предчета” и „Св.Андрей”; църквата „Света Богородица”; стотиците възрожденски къщи от 18-19 век; няколко крепостни стени и тракийски могили и още много други ценни и впечатляващи находки от Средновековието и Античността, които ще можете да разгледате съвсем спокойно, ако посетите града.

Така че, ако се колебаете кое място да изберете, за да прекарате лятната си почивка на морето, то Созопол е перфектната дестинация. Невероятно красивото градче разполага с всичко необходимо, за да Ви осигури една уютна семейна почивка на спокойствие далеч от забързаното ежедневие, на което сте подложени в родния си град.

В близост до града има и къмпинг база за любителите на този тип почивка, а пък тези, които искат да изживеят няколко дена в пълен лукс също не бива да се притесняват. Созопол е пълен с пет звездни хотели, в които бихте могли да си прекарате цялата почивка, без да излизате от тях!