Loading...

Социалната мрежа на България

СПА столицата на Балканите - Велинград | Форум

Nikolay Traykov Авг 14 '14

В тази тема ще Ви запознаем с едно от най-красивите места в България – Велинрад. Невероятната природа и многобройните минерални извори са само част от богатствата на планинския курорт. Велинград, е известен най-вече с лековитата си минерална вода, която привлича хиляди туристи от страна и чужбина, които търсят лек за своите заболявания.


По-голяма част от изворите са усвоени и около тях са построени минерални бани и редица спа хотели, където ще може да се насладите на някои от най-известните спа процедури и терапии в света. Велинград, е разделен на три квартала – Чепино, Лъджене и Каменица. Във всеки един от тях има поне по една минерална баня, където ще може да се потопите в лековитите минерални води на Велинград. Ако пък желаете да се насладите на спа процедурите с прочутата велинградска минерална вода, то може да посетите някой от многото хотели, които разполагат със собствени спа центрове. Оборудването и обслужването в тях, е на изключително ниво и със сигурност няма да останете разочаровани, ако посетите някой от тях.


Може би забравихме да вметнем, че Велинград беше обявен за „Спа столица на Балканите“, което със сигурност не е „поредната измислена награда“, с която се цели да бъде вдигнат престижа на дадено курортно място. Напротив. Наградата е връчена от елитна европейска организация в сферата на СПА услугите и напълно приляга на условията, които предлага Велинград в тази насока. Единственият начин да се уверите в това е като посетите планинското градче, а там ще намерите много повече от минерални извори и спа комплекси!


Велинград е известен и със своите забележителности. Със сигурност няма човек, който да не, е чувал за невероятния извор Клептуза. Едната част на извора се използва за питейни нужди, докато другата, е превърната в красив туристически обект, който може да обиколите с лодка или да седнете в някое от многото заведения около извора и да се насладите на невероятната гледка, която предлага. Би било грехота, ако не посетите една от най-старите средновековни крепости в България – Цепина. Тя, е изключително голяма по размер и се разпростира на впечатляващите 25 дка. Навремето тя, е представлявала едно малко градче с крепостни стени и укрепления.


Въпреки, че, е останала само една малка част от нея, гледката, е повече от впечатляваща и все още се усеща духа на средновековните българи. Пещерата Лепеница пък, е една от най-големите в България, но за жалост, е достъпна само една малка част от нея и няма да имате възможност да се насладите на пълния и капацитет, който, е повече от впечатляващ.