Loading...

Социалната мрежа на България

Тънкости при правенето на сладка | Форум

KeNguru Юли 27 '14

Тънкости за сладката


Какъв да бъде съдът за варене? Преди всичко с широко дъно. За предпочитане са медните, добре калайдисани тави. В тях сладкото се вари бързо и има по-добър вкус. Не е желателно ползването на чугунени съдове, тъй като се пука емайлът им. Огънят по време на варете трябва да бъде равномерен, за да бъде хубав цветът на сладкото. Докато сладкото се вари, е добре от време на време да се разбърква с лъжица на дупки, а пяната да се обира и отстранява. Сладкото се налива в буркани, след като поизстине, престоява открито дълго време, докато изстине напълно. После се покрива с подсушени капачки. Те се затварят с машина, а сладкото не се стерилизира. Бурканите за сладко се измиват добре и се изсушават. Нежелателно е да се изтриват. Ако сладкото се насипва в горещо състояние, те трябва да са затоплени - така се избягва захаросването му. Кога сладкото е сварено? За да познаем, вземаме от врящото сладко и топваме в чаша със студена вода . Ако капката се размие - значи още трябва да ври. Ако достигне дъното на чашата, без да загуби формата си - сладкото е сварено. Друг начин за разпознаване е, като поставим малко сладко в чинийката и когато изстине, правим пътечка с лъжичката. Ако пътечката не се затвори, сладкото е сварено. Можем да разтрием и една капка между палеца и показалеца. Ако при разтваряне на пръстите се образува нишка - сладкото е готово. Плесенясване. За да го избегнем, когато наливаме сладкото в съда, се оставя един пръст празно място. Сладкото трябва да се държи на сухо и проветриво място (не на затворено). Ако все пак сладкото плесеняса, плесента се обира леко и внимателно, а съдът се покрива с хартия, напоена с ракия, и отново се запечатва. В случай че сладкото прокисне, то се преварява, като се добави захар. Прокисването се дължи на недобре сварения плод. Съотношението между плод и захар е средно 750г-1кг захар на 1кг плод. Когато захарта започне да завира, с решетеста лъжица се обира пяната на сладкото. Малко преди да се снеме от огъня, за да не вкисва и захаросва, му се прибавя 1-2г. лимонена киселина. Колкото плодът е по-сладък, толкова повече киселината се слага. Някои плодове при варенето изгубват аромата си. В такъв случай се прибавя изкуствена миризма - предимно китка индрише. Ако сладкото е от плодове с костилки или семки, те се отстраняват предварително. А ако е от кори на лимон, портокал, диня - най-напред се отнема с ренде лъскавата част на плода. Нарязаните на парчета кори се изваряват в няколко води, за да се премахне горчивият им вкус.


Сладко от динени кори

След като се подрежат резените, се изтъргва твърдата и лъскава зелена кора. Нарязват се на правилни четвъртити неголеми парчета. Те се варят до омекване. Отнемат се с решетеста лъжица от течността и се поставят в кипящия на огъня посгъстен захарен сироп. Когато се сварят, две минути преди снемането се слагат 2г лимонена киселина, а когато се извадят от огъня - 1/2 пакетче ванилия за аромат. На 1кг захар се слагат 1/2кг кори.


Сладко от доматчета

Доматчетата трябва да бъдат зелени, много млади и дребни. С игла се изважда семето им. После се варят до омекване. Изцеждат се от водата и се пускат в кипящия на огъня захарен сироп. Преди сладкото да се извади от огъня, се слагат 2г лимонена киселина, а след снемането - 1 пакетче ванилия. Съотношението е: на 1кг захар - 100 доматчета.


Питие от дюли

Избират се много добре узрели дюли, почистват се от семената и се настъргват, без да се белят. Накисват се във вода (колкото да ги покрие) и така престояват 4 дни на хладно място. След това се изваждат и изстискват. Към получения сок се прибавя равно количество ракия. На всеки литър от тази смес се слага 1/4 кг захар, по едно зърно карамфил и една щипка канела. Налята в буркани, напитката престоява 2 месеца, прецежда се внимателно и след още известно отлежаване е готова за консумация.


Автор: Петър Донев 

Това мнение е редактирано от KeNguru Яну 1 '15