Loading...

Социалната мрежа на България

Google автомобил. Една нова иновация създадена от Google | Форум

KeNguru Юли 5 '14

Едва ли някой някога е приемал сериозно идеята, че кола може да се движи свободно по пътя, без да бъде управлявана от човек. Подобни „мисли и идеи“ основно бяха заложени във фантазиите на хората и в сюжетите на филмите. Като например в онзи велик сериал от 80-те години „Рицарят ездач“, в който Дейвид Хаселхоф беше в ролята на ченге, което разполага с уникална „говореща и самоуправляваща“ се полицейска кола.


Сега няколко десетилетия по-късно това вече е напълно възможно и се очаква в близко бъдеще да бъде реализирана първата самоуправляваща се кола в света! С тази задача са се захванали разработчици на Гугъл от звеното X, които работят над още 8 революционни проекта. Концепцията на проекта вече беше представяне пред широката публика на специално организирана конференция в Калифорния, на която един от главните акционери и създатели на Гугъл – Сергей Брин разясни всичко по-интересно около проекта и бъдещата му реализация.

Какво представлява колата без шофьор на Гугъл?



Първото нещо, което ще Ви направи впечатление е външния вид на този автомобил. Колата малка, компактна със само две седящи места и прилича на току-що излязла от някой анимационен филм. Бърз поглед отвътре ни показва, че в колата липсват педали, скорости и волан. Това обаче, не бива да Ви притеснява. От Гугъл планират да въведат възможност за ръчен контрол при екстремни ситуации или при евентуален „бъг или хакерска намеса в системата“. Гигантската технологична компания тотално изключва подобни възможности и оценява техните шансове под нулата.

Предполагам, че едно от нещата, които най-много Ви вълнува е до колко километра в час ще могат да развият тези машини. За момента тяхната скорост е ограничена до скромните 40 километра в час, но Сергей Брин умело разясни, че няма никакъв проблем в близко бъдеще и по-нататъшни разработки автомобилите да развиват свободно до 160 километра в час! За да се случи това обаче, от Гугъл предпочитат да докажат безопасността на този проект по всички възможни начини, преди да пристъпят към подобни действия свързани с увеличаването на скоростта на автономните автомобили.

Кога се очаква да излязат?

От Гугъл заявиха, че до 2016 година се очаква автономните автомобили да „видят бял свят“. Тогава ще бъдат пуснати 200 автомобила за свободна продажба. Не е ясно обаче, дали ще можете да ги използвате свободно по пътя, след като си ги закупите. Няма страна, в която да е приет закон, който да позволява „използването на коли без шофьор“. В интерес на истината обаче, само в няколко щата в САЩ и Канада могат да се използват подобни машини, но е позволено единствено тяхното тестване от страна на Гугъл.


Копирането на съдържание от сайта задължително с поставяне на линк към оригинала - www.dnevniche.com

Това мнение е редактирано от KeNguru Юли 6 '14
KeNguru Юли 5 '14
Много интересна кола. Според мен тази технология би била изключително полезна за превоз на възрастни хора, инвалиди и много други. Освен това тя може да ви изпълнява и работа от ежедневието. Може да изпращате детето си до далечни точки и много други. Надявам се да е полезна и за още много други неща.