Loading...

Социалната мрежа на България

Какво е кетоза при кето диетата? от блога на radoslav petrov

Кетозата е метаболитно състояние в тялото, което се отличава с използването на мазнини като основен източник на енергия. Това е състояние, което е желателно и предизвикано от кето диетата (оттук и името "кетогенна диета").


Кетозата е напълно естествено състояние, което в историческа перспектива често е съпътствало нашите предци и им е осигурявало напълно нормално, правилно функциониране. В днешно време кетозата е състояние, причинено умишлено от използването на кетогенна диета, която благодарение на ниската консумация на въглехидрати позволява използването на алтернативен енергиен източник на захарите, традиционно използвани в тази роля.


Състоянието на кетоза, което продължава при кето диетата, се нарича диетична кетоза. Друго име, което можем да използваме, за да опишем това състояние, е хранителна кетоза – възниква в отговор на хранителните навици и има множество ползи за здравето (например понижаване и регулиране на нивата на кръвната захар), но не е свързано с постоянна промяна на pH на кръвта и не застрашава здравето ни. 

Как действа кетозата и откъде идва?Кетозата възниква в отговор на значително намаляване на количеството консумирани въглехидрати - в лицето на загубата на основния си източник на енергия, човешкото тяло започва да използва мазнините и по-точно кетони в своята роля.

Основните кетони са:
  • бета-хидроксибутират (BHB; най-важното кето тяло е BHB)
  • ацетилооктан
  • ацетон

При нормални условия, кетоните, които са междинни продукти на метаболизма на мазнините, се произвеждат в малки количества от черния дроб. Кетозата увеличава това производство, като същевременно прави нивата на кетони в кръвта по-високи от нивата на глюкозата.

Кетонните тела са отлични източници на енергия и когато началната фаза на кетогенната диета приключи (т.нар. кетоадаптация) и започнете да ядете кето храни с калориен дефицит, вашето кетозно тяло ще започне да използва наличните ви енергийни резерви - т.е. , мастна тъкан. Ето защо кето диетата, базирана на калориен дефицит, на практика означава ефективна загуба на тегло.

Кето правилатаПринципите на кетогенната диета се основават на консумация на голямо количество мазнини, умерени протеини и много малко въглехидрати, поради което кето диетата е диета с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати. Това е най-простият отговор на въпроса какво представлява кетогенната диета – но нека да я разгледаме по-отблизо.

Основните предположения на кетогенната диета се основават на основано на доказателства знание, че навлизането в кетоза и поддържането на това метаболитно състояние изисква консумация на адекватно количество от всеки от трите основни макронутриента: мазнини, протеини и въглехидрати. Класическата кетогенна диета се основава на следното разпределение на съдържанието им в дневното меню:
  • около 75% от калориите, консумирани през деня, идват от  мазнини (висок прием на мазнини)
  • около 20% от калориите, консумирани през деня, са  протеини (умерен прием на протеини)
  • 5% (или по-малко) от калориите, консумирани през деня, са  въглехидрати  (нисък прием на въглехидрати; в сравнение с традиционната диета, приемът е толкова нисък, че кето диетата често се нарича  диета без въглехидрати )
Практическото използване на кетогенната диета изисква превръщането на това разпределение на макронутриенти в специфични, изразени в грамове, стойности, които определят точното количество мазнини, протеини и въглехидрати, консумирани всеки ден. За да създадете свое собствено  кето меню, адаптирайте тези насоки към вашите нужди. Те зависят от редица фактори, включително целта ви и нивото на ежедневната ви физическа активност.

Коментари

Няма коментари
Трябва да си логнат за да коментираш

Публикувай

От radoslav petrov
Добавено Апр 9

Тагове

Рейтинг

Оцени:
Общо: (0)

Архиви