Loading...

Социалната мрежа на България

rzamen

Кетозата е метаболитно състояние в тялото, което се отличава с използването на мазнини като основен източник на енергия. Това е състояние, което е желателно и предизвикано от кето диетата (оттук и името "кетогенна диета").


Кетозата е напълно естествено състояние, което в историческа перспектива често е съпътствало нашите предци и им е осигурявало напълно нормално, правилно функциониране. В днешно време кетозата е състояние, причинено умишлено от използването на кетогенна диета, която благодарение на ниската консумация на въглехидрати позволява използването на алтернативен енергиен източник на захарите, традиционно използвани в тази роля.


Състоянието на кетоза, което продължава при кето диетата, се нарича диетична кетоза. Друго име, което можем да използваме, за да опишем това състояние, е хранителна кетоза – възниква в отговор на хранителните навици и има множество ползи за здравето (например понижаване и регулиране на нивата на кръвната захар), но не е свързано с постоянна промяна на pH на кръвта и не застрашава здравето ни. 

Как действа кетозата и откъде идва?Кетозата възниква в отговор на значително намаляване на количеството консумирани въглехидрати - в лицето на загубата на основния си източник на енергия, човешкото тяло започва да използва мазнините и по-точно кетони в своята роля.

Основните кетони са:
  • бета-хидроксибутират (BHB; най-важното кето тяло е BHB)
  • ацетилооктан
  • ацетон

При нормални условия, кетоните, които са междинни продукти на метаболизма на мазнините, се произвеждат в малки количества от черния дроб. Кетозата увеличава това производство, като същевременно прави нивата на кетони в кръвта по-високи от нивата на глюкозата.

Кетонните тела са отлични източници на енергия и когато началната фаза на кетогенната диета приключи (т.нар. кетоадаптация) и започнете да ядете кето храни с калориен дефицит, вашето кетозно тяло ще започне да използва наличните ви енергийни резерви - т.е. , мастна тъкан. Ето защо кето диетата, базирана на калориен дефицит, на практика означава ефективна загуба на тегло.

Кето правилатаПринципите на кетогенната диета се основават на консумация на голямо количество мазнини, умерени протеини и много малко въглехидрати, поради което кето диетата е диета с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати. Това е най-простият отговор на въпроса какво представлява кетогенната диета – но нека да я разгледаме по-отблизо.

Основните предположения на кетогенната диета се основават на основано на доказателства знание, че навлизането в кетоза и поддържането на това метаболитно състояние изисква консумация на адекватно количество от всеки от трите основни макронутриента: мазнини, протеини и въглехидрати. Класическата кетогенна диета се основава на следното разпределение на съдържанието им в дневното меню:
  • около 75% от калориите, консумирани през деня, идват от  мазнини (висок прием на мазнини)
  • около 20% от калориите, консумирани през деня, са  протеини (умерен прием на протеини)
  • 5% (или по-малко) от калориите, консумирани през деня, са  въглехидрати  (нисък прием на въглехидрати; в сравнение с традиционната диета, приемът е толкова нисък, че кето диетата често се нарича  диета без въглехидрати )
Практическото използване на кетогенната диета изисква превръщането на това разпределение на макронутриенти в специфични, изразени в грамове, стойности, които определят точното количество мазнини, протеини и въглехидрати, консумирани всеки ден. За да създадете свое собствено  кето меню, адаптирайте тези насоки към вашите нужди. Те зависят от редица фактори, включително целта ви и нивото на ежедневната ви физическа активност.
Апр 9 '22 · 0 коментари · Тагове: кето храни
От години хората търсят лесен начин да намалят телесното тегло (т.е. на първо място да отслабнат). Кетогенната диета за отслабване е често срещан избор, особено сред по-младата част от обществото. Приписват му се страхотни свойства, вариращи от лечение на епилепсия при деца до загуба на излишни килограми. Много хора решават да опитат този начин на хранене, но това е тежка система и без подходяща подготовка често се проваля.


Откъде дойде модата за кетогенната диета?

Изненадващо, тази система за хранене не е изобретение на нашето време. Първите споменавания са направени преди стотици години. Деветнадесети и двадесети век донесоха нови доклади за положителните ефекти върху лечението на някои заболявания, подобни новости подтикнаха лекарите да проучат допълнително кетозата.

Настоящите познания позволяват още по-прецизно въртене на вида мазнини, които се доставят в кетогенната диета, което я прави още по-ефективна. В момента е установен положителен ефект в някои случаи: епилепсия, невродегенеративни заболявания, затлъстяване, рак и диабет.

Понастоящем популярната кетогенна диета за отслабване е един от най-често срещаните избори по света, когато става въпрос за редуциращи диети. Тя придоби широка популярност главно в Съединените щати, но както обикновено се случва, повечето тенденции от САЩ бързо достигат до Европа.Как действа кетогенната диета за отслабване?

Основната цел на кетогенната диета е да премине в състояние на кетоза, тоест състояния, при които основният източник на енергия за тялото са кетонните тела, а не глюкозата, както е при традиционното хранене. Когато приемът на въглехидрати спадне рязко, запасите от гликоген в мускулите и черния дроб се изчерпват бързо, така че системата трябва да търси другаде.

Кетонните тела са група химикали, които са междинни метаболити на мазнини. Тяхното повишено производство се осъществява, между другото, по време на гладуване, при кетогенна диета и при диабетици по време на интензивни упражнения. Те потискат чувството на глад и се използват като алтернативен източник на енергия, когато глюкозата е ниска.

Такава процедура ви позволява да намалите голямо количество килограми на първия етап. Интересното е, че дори професионалните спортисти ядат леко модифицирана кетогенна диета в последния период преди претеглянето. Състоянието на кетоза, съчетано с дехидратация, ви позволява да загубите до 5-10 кг за една седмица.

Бързото ограничаване на снабдяването с въглехидрати води до бърза загуба на тегло (главно поради намаляването на гликогена и водата в тялото). След първия период, когато има много бързо намаляване на килограмите, настъпва забавяне, а след това всичко е подобно на класическата редукционна диета, тоест е необходим енергиен дефицит.Всяка диета с ниско съдържание на въглехидрати ли е кето?

Повечето алтернативни диети се основават на рязко намаляване на количеството на доставените въглехидрати. Това носи бързи резултати, но е трудно за поддържане в дългосрочен план, така че обикновено завършва с йо-йо ефект. Въпреки това, за да се нарече кетогенна диета, тя трябва да доведе до черпене на енергия от кетонни тела и не е достатъчно да се ограничи количеството захари, тяхното ниво трябва да падне до достатъчно ниско ниво.

Други диети с ниско съдържание на въглехидрати:

  • Диета на Аткинс - основният компонент на диетата са животински мазнини, тя ви позволява да ядете месо без ограничения. В най-строгия етап е забранено да се ядат зърнени храни, плодове и повечето зеленчуци. Принадлежи към противоречивите системи за хранене, често води до дефицити и йо-йо ефект.
  • Диетата на Дюкан - ви позволява да консумирате строго определени продукти, като трябва да пиете 2 чаши вода с всяко хранене. Предполага доставянето на огромни количества протеин, което може да доведе до здравословни проблеми.
  • Диетата на Квашневски – препоръчва се да се ядат големи количества мазни животински продукти, но се изключват повечето плодове. Според изследвания, той увеличава шанса за развитие на диабет тип 2 и атеросклероза.

Кетогенна диета за отслабване - правила

В началото трябва да споменем, че това е много строга диета , която изисква много себеотрицание и себеотрицание. Първият период на адаптация към работа с по-ниско количество въглехидрати от преди е особено труден.

Разпределение на макронутриенти:

  • Въглехидрати - 5-10%
  • Доставени предимно под формата на зеленчуци, те ще осигурят на тялото фибри, витамини и минерали.

  • протеин - 10-25%
  • Предпочитат се постно месо (например пилешко, пуешко, телешко), риба, яйца.

  • мазнини - 70-80%
  • Макронутриент с най-голям дял. Това обаче не означава, че можете да изберете всеки вид продукт, богат на тази съставка. Препоръчаните храни са растителни мазнини, ядки и авокадо.

  • Също така трябва да запомните правилната хидратация. Пийте минимум 30 мл течности на килограм телесно тегло.

    Примерно хранене при кетогенна диета.

  • Кетогенна диета за отслабване - как да започнете?

    Кетогенната диета за отслабване може да започне само със съгласието на специалист след предварително интервю и проучване. Образованието също е необходимо от ваша страна, трябва да знаете основните източници на здравословни мазнини, какви храни са разрешени и кои трябва да се избягват.

  • Не забравяйте да го започнете с периода на адаптация, също така бъдете психически подготвени за това, че първите дни на нисък прием на въглехидрати ще бъдат пълни с умора, главоболие, намалена концентрация и по-слабо състояние. Когато обаче тялото се настрои да работи при нови условия, всичко ще се върне към нормалното.

    Телесното тегло първоначално спада много бързо, но основно поради загуба на вода, така че не можете да спрете на първия период, тъй като след възстановяване на въглехидратното снабдяване теглото ще се покаже толкова, колкото в началото. Също така, не се обезкуражавайте, ако отслабването ви след няколко седмици не е толкова интензивно, както когато сте започнали.

    Изберете здравословни източници на мазнини като растителни масла (напр. зехтин, ленено масло, масло от рапица), ядки, семена, семена и риба. Фактът, че диетата трябва да бъде богата на продукти, богати на този макронутриент, не означава да ядете без умерени тлъсти меса, свинска мас и сирене.

    Не се препоръчва спазването на кетогенна диета за повече от 6-8 седмици. След този период традиционното хранене трябва да се възобнови. Ако решите да се върнете към класическата диета, правете го и постепенно. Бързото доставяне на захари след дълга пауза може да повлияе опасно на нивото им в кръвта. Бавното увеличаване на количеството енергия и въглехидрати ще избегне хранителния шок за тялото.Плюсове и минуси на кетогенната диета

    Кетогенната диета за отслабване, като всяка една, има своите предимства и недостатъци.

    предимства:

    • Много бързи резултати. Намаляването на въглехидратите след няколко дни води до рязко намаляване на телесното тегло. Относно периода на изчерпване на гликогена, отслабването, както при всяка класическа редукционна диета, е енергиен дефицит.
    • Обстойно тестван - той принадлежи към една от най-добре проучените диети и го познаваме от много дълго време. Това прави възможните противопоказания добре известни.
    • Осигурява усещане за ситост – това е диета, която не ви позволява да гладувате, за разлика от много диети за отслабване, тук можете да сте сигурни, че можете да балансирате менюто си, така че да останете сити.

    дефекти:

    • Много трудно начало - адаптирането към кетогенна диета е неприятно. Проявява се с множество нежелани симптоми от страна на тялото. Това се дължи на промяната в начина на получаване на енергия от глюкоза в кетонни тела.
    • Изисква се много жертви – социалните събирания обикновено са богати на въглехидратни ястия, като пица, паста и десерти. Кетогенната диета за отслабване за съжаление изключва такива сладки от менюто (освен ако не са приготвени по специален начин), така че ще ви е необходима силна воля, за да ги отказвате последователно.
    • Кетогенната диета обикновено е по-скъпа от традиционното хранене. Въглехидратите са най-евтиният източник на енергия, черпейки я от мазнини и протеини, трябва да се сблъскате с по-високи разходи.
    • Както можете да видите, има много предимства при спазването на кетогенната диета, но има и недостатъци, които трябва да имате предвид. Така че трябва да сте наясно с тях, преди да промените вашата хранителна система.

    Диета чудо или енергиен дефицит?

    Първоначалният период на кетогенната диета идва с един вид шок за тялото. Силното ограничаване на въглехидратите води до бърза загуба на вода и съответно на телесното тегло. Ефектите изглеждат перфектни, защото теглото показва дори 4-5 килограма по-малко.

    След това обаче всичко се свежда до това дали сте в енергиен дефицит или не. Поради факта, че кетогенната диета за отслабване е доста засищаща, може да се получи по-лесно, отколкото с традиционното хранене. Въпреки това, когато ядете допълнителни калории, фактът, че вашата хранителна система е променена, няма да ви помогне.

    Това се доказва от факта, че можете да наддадете на тегло на кетогенна диета. Ако поддържате излишък от енергия, тялото ще започне да натрупва излишни калории под формата на повишено телесно тегло. Така че това не е магическа система за хранене, която ще направи отслабването очевидно.Кетогенна диета за отслабване - за кого не?

    Кетогенната диета за отслабване не може да се използва от всички. Винаги трябва да се започва след контакт със специалист, но има случаи, когато употребата му е абсолютно обезкуражена.

    Поради повишеното натоварване, причинено от метаболизма на кетонните тела, органите, които отстраняват метаболитите, работят много по-усилено. Заболявания на бъбреците, черния дроб и панкреаса са причините, които изключват използването на тази диета.

    Хората, на които им е трудно да се "придържат към диета", не трябва да започват кетогенна употреба, тя е толкова ограничаваща и трудна за поддържане, че вероятно ще се провали бързо. Любителите на плодове, тестени изделия и хляб също могат да останат недоволни от разрешените продукти.Резюме:

    Кетогенната диета остава една от най-популярните хранителни системи от години. Бързите му ефекти ви насърчават да го изпробвате и да се уверите сами. Той обаче принадлежи към диети, които са много трудни за въвеждане и поддържане, така че използването му изисква подготовка и познания. Първоначалната загуба на тегло се дължи на загуба на вода, след това е необходим енергиен дефицит, за да отслабнете както обикновено.

    Апр 9 '22 · 0 коментари · Тагове: кето