Loading...

Социалната мрежа на България

Кокосовите пелети - идеалната среда за покълване от блога на Венцислава Христова

Добилият напоследък огромна популярност кокосов субстрат е наистина отличен помощник на всеки градинар. Той е перфектен за отглеждането на стайни растения и всякакъв вид посадъчен материал, тъй като е в състояние напълно да замести конвенционалната почва. Освен това предлага не само богата хранителна среда за растенията, но и способства за задържането на ценната влага.  

Многофункционалният кокосов торф представлява смес от кокосови стърготини и влакна и е естествен, екологичен, лесен за използване. Ето защо изобщо не е чудно колко много градинари му се доверяват и са безкрайно доволни от резултатите, които постигат с него.
Продуктът се използва успешно, както при отглеждане на растения на открито, така и в домашни условия. Той е много ефективен за вкореняване на резници, както и от него се произвеждат специални торфени пелети за разсад, най-популярните са на производителя Jiffy и се използват широко в отглеждането на канабис.

Хората, занимаващи се професионално с растениевъдство, както и любителите-градинари, използват продукта за различни цели:

Отглеждане на здрави и силни растения

Кокосовият субстрат насърчава развитието на кореновата система, а също така повишава и устойчивостта на растенията към болести. Разбира се, с течение на времето хранителните вещества се изразходват, затова след известно време е необходимо почвата отново редовно да се наторява.


Посадъчен материал
Този специално пресован кокосов субстрат е предпочитан за отглеждане на семена, както и се използва успешно за друг лесен метод за получаване на разсад: резници - вкореняване.

Можете да закупите готови торфени таблетки за разсад, торфени шайби или торфени таблетки и да отгледате чудесен посадъчен материал.


Вкореняването по този начин е много по-успешно и се случва по-бързо, отколкото ако се използва вода или почва. Семената или резниците получават необходимите хранителни вещества, оптимално количество влага и същевременно е осигурен достъп на въздух до корените. Поради специфичните особености на удобните торфени пелети той свободно прониква в образуващите се корени и ускорява процеса на вкореняване.


Отглеждане на растения у дома

От кокосовия субстрат се произвеждат разнообразни продукти, които улесняват работата по отглеждането на растения в домашни условия: торфени блокчета с разнообразни размери, биоразградима подложка за семена, кокосови таблетки за разсад и други.

За непретенциозни култури може да използвате кокосови фибри в чист вид, а за по-придирчивите видове може да добавите торове и специални добавки.


Ролята на висококачествения кокосов субстрат в хидропониката

Кокосовият субстрат се използва с голям успех и в хидропониката, защото не позволява натрупване на вредни вещества, същевременно притежава стабилна киселинност и както вече споменахме – има добра въздухопропускливост. А ако растенията се мулчират, влагата ще се задържи доста по-дълго време.


Както вече стана ясно, ролята на кокосовия субстрат в растениевъдството става все по-значима. На пазара се предлагат торфени брикети в разнообразни форми, с цел да се улесни максимално процесът по отглеждане и размножаване на растения. Може лесно да се информирате за актуални оферти, само напишете в търсачката “кокосови тухли цена” или “торфени таблетки цена”. 


Препоръчваме ви да разгледате предложенията на популярната канадска марка Джифи, които предлагат богато разнообразие от качествени продукти, включително Jiffy пелети с различни размери, тави за пелети, биоразградими саксии, jiffy torf и други. Можете да ги намерите в гроушоп GrowMall или друг онлайн магазин за градинари.

Коментари

Няма коментари
Трябва да си логнат за да коментираш