Loading...

Социалната мрежа на България

Системи за on-line monitoring намаляват разходите за ремонт на трансформатори от блога на Kremena

Разговор с Димитър Белелиев, Председател на Съвета на директорите на „Централна Енергоремонтна база“Системи за on-line monitoring намаляват разходите за ремонт на трансформатори

Уважаеми г-н Белелиев, бихте ли представили накратко Централна Енергоремонтна База?
ЦЕРБ е предприятие за ремонт на електрически машини в областта на енергетиката. Създадено е още през 1948 г. и е първото в България, както и най-голямото. Специализира се в производство, ремонт и поддръжка на въртящи се електрически машини и трансформатори.

От приватизирането на предприятието през 2001 година до сега постоянно инвестираме, за да подобрим качеството на извършваните ремонти. Само през 2011 г. вложихме около 800 000 лв. за модернизиране на високоволтовата изпитателна лаборатория, както и за закупуване на модерна преносима апаратура за извършване на ремонт и диагностика на съоръженията на място.

Разполагаме с единствената в България вагон-лодка за извършване на тежък извънгабаритен транспорт по Ж.П., както и мобилен IRD стенд за балансиране на въртящи се машини, който също няма аналог у нас.

Имаме около 160 квалифицирани служители и производствени помещения, разположени на 20 000m2.

Притежаваме всички необходими сертификати за качество и безопасни условия на труд. Работим с най-реномираните български и европейски доставчици. Изпълняваме поръчки на най-авторитетните предприятия в областта на енергетиката: AES, НЕК ЕАД, ЕСО, Е.ОН, ЧЕЗ Разпределение, Мини Марица Изток ЕАД, Лукойл, БДЖ, Свилоза, Public Power Corporation S.A. (националната електрическа компания на Гърция), Energo Pro Чехия, МЕТКА Гърция, ЕЛЕМ Македония и др.

Бихте ли споделили за читателите на списание ЕНЕРГИЯ какви могат да бъдат причините и повредите в силовите трансформатори?
В България наличният трансформаторен парк е в значителна степен с износен ресурс за живот. Наблюдава се процес на естествено остаряване на изолацията и влошаване на работните характеристики на трансформаторите. Така се появява опасност от възникване на повреди. Те могат да бъдат от различно естество: вътрешни къси съединения, пробив в електрическата изолация, повишаване на влагосъдържанието на маслото и твърдата изолация, прегряване на трансформатора, пренапрежение от атмосферен произход, дефекти в стъпалните регулатори и комутатори, дефекти в проходните изводи.

Как според Вас може да се намалят разходите от ремонти?
Разходите за ремонти могат да намалеят като се въведат съвременни системи за “on line” monitoring, които следят непрекъснато състоянието на трансформатора и по конкретни критерии показват какво трябва да се предприеме на ранен етап.

Също така, могат и трябва да се правят системни измервания на трансформаторите, които също на ранен етап да покажат какво е състоянието им и какви мерки трябва да се вземат, за да се избегнат сериозни повреди и големи загуби. Затова е добре да се прави системна диагностика, ремонт и рехабилитация на трансформаторите.

В заключение, смятате ли че бъдещите технологии ще сведат до минимум разходите на скъпо струващите машини и съоръжения?
Чрез въвеждането на съвременни системи за наблюдение на състоянието на трансформаторите, разходите могат да се намалят. Това са скъпи съоръжения и затова се стремим да се грижим за инвестициите на нашите клиенти. Разходите по ремонтите не могат да бъдат избегнати, но инвестициите в превантивни мерки могат да предотвратят аварии и непредвидени ремонти. Както при човека, превенцията винаги е по-добра от лечението. ЦЕРБ разработва нов високотехнологичен продукт за следене и анализ в реално време на вибрациите на въртящи се електрически машини и трансформатори.


     Блог

Коментари

Няма коментари
Трябва да си логнат за да коментираш

Публикувай

От Kremena
Добавено Фев 11 '15

Тагове

Рейтинг

Оцени:
Общо: (0)

Архиви