Loading...

Социалната мрежа на България

Историята на Ролс-Ройс | Форум

KeNguru Юли 15 '14

Ролс Ройс - ако се интересуваш от цената, значи не можеш да си го позволиш.

Другите автомобили се движат, този се плъзга. Другите автомобили са модерни, този има традиция. Другите автомобили имат седалки, този има кресла. Другите автомобили имат конски сили, развиват големи скорости, нуждаят се от бензин, този е завършен, просто това е "Ролс-Ройс". Другите автомобили могат да имат и достъпни цени - за този е валидно правилото: "Ако се интересуваш от цената, това означава, че не можеш да си го позволиш".


На 4-ти май 1904г. преди повече от сто години е рожденият ден на този автомобил, когато търговецът Чарлс Ролс и инжинерът Хенри Ройс се запознават в Манчестър. Ролс търси за елегантния си автосалон нов модел и Ройс тъкмо е конструирал един. Тогава с присъщата си "скромност" заявява, че това е "най-добрият автомобил" в света. Чарлс Ролс излага 19 коли, от които една купува господин Сингер, фабрикантът на едноименната шевна машина. Други клиенти на бързо образуваното дружество "Ролс-Ройс" са индийски махараджи и принцове от Далечния изток, които поръчват колите си от чисто злато, кормило от слонова кост и арматури от брилянти. Когато един така украсен автомобил е трябвало да постъпи в сервиз за преглед, десетки мъже са го пазели. Последният цар на Русия, шахът на Персия и японският император Хирохито са се радвали на тази кола подобно на Ленин, Сталин, Мао и Тито. Леонид Брежнев докарва черния си автомобил до Виена, за да докаже на срещата си с Джими Картър, че жизненият стандарт в съветския работнически рай

не е толквоа лош.

В картотеката на клиентите се намират имената на Грета Гарбо, Марлене Дитрих, Лиз Тейлър и Бриджит Бардо. Също и Курт Юргенс, Фред Астер, Сами Дейвис, Елвис Пресли, Ричард Бъртън и Херберт фон Караян са притежавали отпред на колите си върху охладителя символа "летящата лейди". В багажника на Джон Ленън е имало легло, в предната част на колата на вманиачения по музиката лорд Бърнърс едно пиано, а при друг притежател на този модел - вана за къпане. "Ролс-Ройс" тежи 2,4 тона, има 320 конски сили, изразходва 16,5л бензин и може да набере скорост от 0 до 100км/ч само за 10,5 секунди. Автомобилите на Хосе Карерас, Барбара Стрейзънд и Роджър Мур са направени по поръчка, както и останалите коли. По желание в колата може да има бар, обзаведено бюро, екрани, интернет и непробиваеми от куршуми стъкла. "РР" със сигурност е най-здравата кола в света. А шофьорът Чарли Чаплин казва: "Да навикнеш на лукса, това е най-тъжното нещо в света".

Това мнение е редактирано от KeNguru Юли 15 '14
KeNguru Юли 15 '14
Първият Ролс-Ройс 1905 година


Разполагал е със завидните за времето си 10 конски сили.