Loading...

Социалната мрежа на България

Йохан Кеплер и предсказанията му | Форум

KeNguru Авг 3 '14

Йохан Кеплер (Йоханес Кеплер) е немски астролог, астроном и математик. Той е виден участник в Научната революция през 16-17 век. Кеплер е известен със законите си за движение на планетите. Наричан е от някои "първият теоретичен астрофизик", а Карл Сейгън го нарича "последния научен астролог".


Освен с астрономическите си изследвания, работата на Кеплер е бил нает да изпълнява ролята на астролог от Рудолф 2-ри. Въпреки, че и до днес не е открита много информация за астрономическите му проучвания, те са свързани основно с така наречения Валенщайн хороскоп. Основната му работа не е се е състояла в това да бъде астролог, но поради задълженията си като придворен математик, той е съставял периодично хороскопи. Не е тайна също, че е съставял хороскопи само на известни и богати хора, като това за него било източник на допълнителни доходи. Истината е, че той не харесва астрономията практикувана тогава и е против нея. Всъщност Кеплер най-често съставял обикновен дневен хороскоп. Може би най-известният му хороскоп е този на Валенщайн, който съставя през 1608г. Непознат човек го посещава и му плаща, за съставянето на хороскоп на виден благородник. Той съставя хороскопа, като описва подробно характера и склонностите на дворянинът Албрехт Валенщайн. Хороскопа на Кеплер предвещавал стремеж към власт, големи врагове, повечето от които ще успее да победи. Това направило огромно впечатление на честолюбивия Валенщайн. Едно от нещата, които Кеплер предсказал - че след 8 години, благородникът ще се ожени за грозна, но богата вдовица, не се сбъдва. Това се случило, не след 8, а след 1 година.През 1624г. Валенщайн помолил Кеплер да му направи нов хороскоп с нова прогноза. В новата прогноза, Кеплер му препоръчва да не започва война, а прогнозата му завършва до март 1634г. с думите: "Марс, Сатурн, Юпитер, Слънце, Венера и Меркурии са разположени в причудлив кръст". Според Кеплер това би довело до довело до ужасяващи последици. Валенщайн обаче, не се слушва в съветите на Кеплер и взема ключово участие в разгорялата се 13-годишна война. Там той се изявява като силен пълководец. С участието си в тази война, Кеплер получил много почести, слава, влияние и богатство, което достигнало такива размери, че започнало да смущава австрийският монарх Фердинанд 2-ри. Той издал заповед, в която обвинява Валенщайн в заговор и му отнел военните постове.

В нощта на 25 февруари 1634г., Валенщайн е прострелян в сърцето с арбалет от един от неговите офицери и умира. С това предсказанието на Кеплер се оказва напълно точно.

Това мнение е редактирано от KeNguru Авг 3 '14