Loading...

Социалната мрежа на България

Най-полезните напитки | Форум

KeNguru Юли 28 '14

Всеки знае, че водата е най-полезната течност за организма и не може да бъде заменена с нищо. Освен нея обаче, съществуват и други напитки, които набавят много полезни вещества за организма. Ето и някои от тях:


Чай от мента

- Полза: Облекчава коликите, помага при стомашни разстройства, помага за храносмилането като подобрява движението на храната по стомашно-чревния тракт. Знае се също, че ментата премахва мускулното напрежение и болката в мускулите, както и противоспазматично действие.

- Калории: 0


Зелен чай

- Полза: предполага се, че зеленият чай намалява риска от рак, остеопороза и сърдено-съдови заболявания. Той съдържа антиоксиданти, полифеноли и флавоноиди, които защитават клетките от негативното въздействие и неутрализиращи свободните радикали. Също така зеленият чай съдържа флуор, който влияе положително на зъбите и укрепва костите.

- Калории: 0


Соево мляко

- Полза: белтъчините и хранителните влакна в това мляко намаляват нивото на "лошия" холестерол и триглицеридите. Приемането понижава риска от сърдечно-съдови заболявания. Препоръчително е при приемане на соево мляко да не изключвате напълно приема на краве мляко, тъй като организма няма да си набавя достатъчно витамини А и D и калций. Соята съдържа фитоестрогени, за които се предполага че увеличават риска от възникване на рак на гърдата. Ако в семейството ви има такива случай е добре да обсъдите приема на соево мляко с лекар.

- Калории: в 250мл - 81.


Мляко

- Полза: млякото съдържа белтъчини, малко мазнини и сложни въглехидрати. Усвоява се бавно от организма и човек чувства ситост за по-продължително време. Поради наличието на сложни въглехидрати нивото на захарта в организма остава стабилно. Калцият в млякото се усвоява лесно поради наличието на витамин D. Той помага за изгарянето на мазнини, което означава, че млякото подпомага за намаляването на теглото по естествен път.

- Калории: в 250мл - 120.


Какао или горещ шоколад

- Полза: намалява риска от възникване на сърдечно-съдови заболявания и подобрява настроението. Консумацията на горещ шоколад повишава производството на серотонин (ниското ниво на хормона влияе отрицателно на настроението). Какаото съдържа много полезни полифеноли.

- Калории: в 250мл - около 195.


Сок от боровинки

- Полза: Помага за борбата с инфекциите и особено тези на половите органи. Предотвратява заболявания свързани с венците.

- Калории: в 250мл - 140.


Доматен сок без сол

- Полза: смята се че намалява риска от заболяване на много видове рак. Продуктите получени след обработката на пресни домати съдържат голяма концентрация на ликопен.Той намалява възможността от възникване на рак на белите дробове, устната кухина, стомаха, гърдата, черния дроб, шийката на матката, правото черво.

- Калории: в 250мл - 43.


Портокалов сок

- Полза: в портокаловият сок се съдържа витамин С, който предпазва от редица заболявания. Напитката е източник на фолиева киселина, която е много препоръчителна за бременните - предотвратява дефекти при развитието на плода.

- Калории: в 250мл - 115.