Loading...

Социалната мрежа на България

Съвети за здравословно хранене | Форум

KeNguru Авг 11 '14

Първото нещо към което трябва да пристъпите при постигне на здравословен ежедневен хранителен режим е подбор на храната и запознаване с качествата и. Искаш да качиш килограми? Искаш да свалиш килограми? Искаш да увеличиш мускулната си маса? Всяко едно от тези неща може да бъде постигнато чрез правилно хранене, но по различен път. Например ако целта ти е сваляне на килограми, трябва да си направиш сметка колко калории дневно приемаш и по какъв начин можеш да ги изгориш. Ако пък имаш желание да натрупаш мускулна маса, ще е необходимо да приемаш повече протеини от някой, който просто иска да поддържа теглото си.


Ето и няколко полезни съвета:

- Откажи газираното и го замени с вода. Водата няма калории и най-важното е, че те кара да се чувстваш сит/а. Освен това, ако тренираш с цел отслабване увеличаването на приема на вода е задължителен.

- Яж често. Честият прием на храна през кратки интервали от време е изключително препоръчителен. Чувстваш се сит/а постоянно и храната се смила добре. Опитай се от 3 хранения дневно да ги увеличиш на 6.

- Между отделните хранения яж плодове. Разнообразявай с различни според вкуса ти. Те са нискокалорични и засищащи.

- Зърнена храна за закуска. Повечето не харесват овесена каша, но всичко зависи от начина на приготвяне. Пълнозърнести филийки и мюсли също са добър вариант. Овесените ядки са изключително засищаща и полезна храна.

- Направи си планове за менюто следващите дни. Добре е да отделиш време за това. Закупи предварително продуктите, които са ти необходими за приготвянето на нещо здравословно, а не поредната пица за обед.

- Храни се с повече бобови култури. Замени няколко хранения с месо през седмицата с бобови храни. Те намаляват холестерола и са богати на фибри.

- Повече зеленчуци в менюто ти! Салати, ястия с ориз, пасти и още много варианти за по-голям прием на зеленчуци. Добавяй по някой зеленчук към всяко ястие.