Loading...

Социалната мрежа на България

Арбанаси – екзотични дестинации из България от блога на VRETIEL

Известно като селище, Арбанаси е разположено в Северна България на 5 км от Велико Търново. Историята му датира от миналите векове и съхранява богата на факти и събития информация. Днес тя се нарежда като една от десетките екзотични дестинацииза цяла България. Тази местност могат да се зърнат 144 на брой автентични къщички, манастири, църкви, във всяка една от тях запазени живописни стенописи, дърворезба и декоративни украси. Тези паметници на историческото наследство са като магнит за посетители от цял свят.

За почивка и приятни мигове в Арбанаси се грижат персонали на хотели и вили за гости, а битовата атмосфера пренася посетителите в едно друго измерение на отминала епоха.

Арбанаси се нарежда в листата на един от 100-те национални туристически обекта, спадайки към архитектурните резервати. Тук туристите ще имат възможността да се докоснат до неповторими и уникални гледки на съградени постройки и красив пейзаж към хълмовете Трапезица и Царевец.

Една разходка из вътрешността на селището Арбанаси е зареждаща със страхотни монументални и старинни красоти на къщи. Всички те са неповторими и идентични, въпреки първоначалната обща представа, която събуждат. Така вървейки из калдъръмените улички, госта на селищната зона може да зърне високи двуметрови огради създаващи илюзия за малки крепости с масивни стени и порти. Вътрешността на всяка от постройките е богато мебелирана и декорирана, за да превърне екстериорът в още по-чудновата картина.

Сред най-впечатляващите къщи на селище Арбанаси са къща на Чамуров, Хаджиилиевата къща, Констанцалиевата къща, Кандиларовата къща и други. За тях, както и за останалите в местността е типично богатата украса в интериора.

Наред с автентичните къщи на Арбанаси гостите на селището могат да видят красиви чешми. Сред тях известни със своите истории са Коконската чешма и Пазарската чешма.

Уникалността на църкви Арбанаси се тай не в пищност, а обратното, те са бедни на всякакви украси, но за сметка на това вътре са изографисани и украсени от дърворезби по най-богат стил и с голяма доза живопис.

За най-стара църква е позната “Рождество Христово” (датираща от1637-1649). Характерно за нея е, че е вкопана в земята, липсва камбанария.

Следващата забележителна църква е “Св. Архангели Михаил и Георги”. Тя е най-мощната църква в Арбанаси. Следвана от други три църкви, забележителни паметници на изкуството: “Св. Атанас”; ”Св. Димитър” и ”Св. Георги”.

В близост от Арбанаси са разположени и двата действащи манастира: “Св. Николай” и “Успение Богородично”.

Като цяло посетителите на Арбанаси са предимно привърженици на поклонническият туризъм, но и за почитателите на еко туризъм има много какво да се види от девствената и автентична природа в местността.

Арбанаси се нарежда в списъка на топ места с национално значение и уникална, екзотична дестинация за чужденците. Тя представлява своеобразна смес от култура, старинен бит и съвременни атракции за туристите.


Коментари

Няма коментари
Трябва да си логнат за да коментираш

Публикувай

От VRETIEL
Добавено Мар 21 '15

Тагове

Рейтинг

Оцени:
Общо: (0)

Архиви