Loading...

Социалната мрежа на България

Как да избираме лепило според случая и нуждата от блога на VRETIEL

Голямата конкуренция на пазара и множеството аспекти, които налагат необходимостта от залепване на различни материали, предлага и широка гама от лепила. Преди да се запътим към магазина е добре да сме запознати с техните характеристики и това, на което можем да разчитаме:

За лепене на дърво лепило Ц200 – в тази категория се отнасят белите лепила. Те са на водна основа и съдържат поливинилацетатна емулсия. Този вид лепило се предлага в няколко разновидности, а в зависимост от гъстотата и начина на съхнене, може да послужи в различни цели. Това лепило е по-гъсто, но смесено с бебешка пудра или бял латекс се използва дори като грунд. Това лепило е идеално за залепване на хартия и салфетки.

За декупаж – лепило медиуми. Това лепило позволява лекота при залепване на платнени повърхности, лакове и други.

За фини детайли се използва лепило с мигновен ефект, но трябва да се има предвид, че подобни лепила използват в състава си много цианакрилии. Такива лепила са и част от медицината. Използват се дори в хирургията за лепене на тъкани. Опасни са за лигавицата на носа и очите. Трайността им е малка.

И като заговорихме за мигновенни лепила, не бива да изпускаме, че става дума и за т. нар. секундни лепила Те са бързо съхнещии са вариант на супер лепило, подходящи за залепване на малки предмети и елементи.

За лепене на пластмаси, текстил, дунапрен и други се ползват - специализирани лепила

Силиконово лепило – то също намира широко приложение в практиката. Идеално е за пластмаси, кожи, дърво. Използва се дори в строителството и интериора на дома. С него могат да се правят всякакви изобретения при това с траен ефект на залепване.

Брокатени лепила  - те също могат да бъдат отнесени в категорията специално лепило, но идеята при тях и действително специалното е, че могат да служат за места, където се иска повече деликатност и майсторлък. Красивата им визия не налага да бъдат почиствани, дори от тях да остане следа.

И като завършек пи темата кое лепило е най-подходящ, то специалистите са единодушни, че най-доброто такова е онова, което не оставя следи, когато засъхне, не пожълтява, ефекта от лепенето се задържа за дълго време и е на достъпни цени.


Коментари

Няма коментари
Трябва да си логнат за да коментираш

Публикувай

От VRETIEL
Добавено Мар 21 '15

Тагове

Рейтинг

Оцени:
Общо: (0)

Архиви