Loading...

Социалната мрежа на България

Кога и защо е необходим допълнителен прием на витамин В комплекс от блога на Jamie

До какви здравословни проблеми може да доведе недостигът на витамини от група В?


Тъй като витамините не се синтезират в организма, те трябва да се внесат допълнително, чрез храната, а в някои случаи и под формата на хранителни добавки. Единствено изключение прави витамин D, който отганизмът сам произвежда по въздействието на слънчевите лъчи. Всички останали витамини трябва да присъстват ежедневно в нашето меню, като това означава, че храната която приемаме трябва да ги съдържа в оптимално количество и в усвояема форма.


Витамините от група В са сред най-важните за човешкия организъм, тъй като те имат пряко отношение към основните функции на тялото. Те участват в кръвотворенето, в изграждането на костна система, в работата на черния дроб и ендокринната система и в метаболизма на протеини и мазнини. Липсата или недостигът на който и да е витамин от В групата може да се отрази на кожата, косата, костите, мускулите и кожата.


Доказано е, че недостатъчните нива на витамини от тази група води до сериозни депресивни състояния и ниска концентрация, а това показва колко много мозъкът и нервната ни система се нуждаят от тях. Растежът  у децата също може да бъде възпрепятстван в известна степен ако хранителният прием на витамини от група В не ги осигурява в достатъчно количество. При непоносимост към някои храни, богати на тези важни компоненти задължително трябва да се прибегне до прием на витамин б комплекс.


Кой групи хора са най-застрашени от недостиг на витамини от група В?


На първо място трябва да поставим хората с хронични заболявания на стомашно чревния тракт, при които е невъзможно пълноценното усвояване на витамините, намиращи се в храната. В тези случаи задължително ще има недостиг, независимо от качеството на хранителните продукти, които се консумират.


Тъй като витамини В6 и най-вече В12 се съдържат единствено в месото и храните с животински произход, неговата липса се наблюдава най-осезаемо при вегетарианци и вегани. Този важен витамин участва в синтеза на протеини и в обменните процеси на въглехидрати и мастни киселини, а също и при синтеза на еритроцитите, поради което дефицити не бива да се допускат.


Третата група застрашени от недостиг на витамини от В групата са хората с глутенова непоносимост. При тях се наблюдава особен дефицит на витамин В1, познат още като тиамин, необходим на мускулната и нервна система. Тъй като той се набавя основно чрез житните култури и техните производни, хората които не приемат тези храни са застрашени от постоянна умствена и физическа умора.


Как да си набавяме витамини от група В?


Най-добрият начин да си набавим пълноценните дози от всички витамини от В групата е хранителната добавка, позната като витамин В комплекс. В аптечната мрежа има различни добавки с това наименование, но не всеки продукт е с необходимото качество и форма. Основно изискване към добавката, която ще изберете е тя да предлага забавено (освобождаващо) действие, тъй като най-вече при водоразтворимите витамини това е от решаващо значение.


Освободеното действие на витамините ги прави постоянно достъпни на организма, така че нуждите му да бъдат напълно задоволени през целия ден. Концентрацията на съставките също е от значение, затова е добре да се консултирате с лекар преди да започнете да приемате който и да е витамин В комплекс. Назначаването на хранителни добавки, включително витамини трябва да става само след задълбочени кръвни изследвания и лекарско предписание.


Коментари

Няма коментари
Трябва да си логнат за да коментираш

Публикувай

От Jamie
Добавено Дек 21 '15

Рейтинг

Оцени:
Общо: 5 (1)

Архиви