Loading...

Социалната мрежа на България

Добрата устна хигиена означава много повече от красива усмивка от блога на Лиляна Антонова

И малките деца знаят, че ежедневното почистване на зъбите е най-важното средство за защита срещу кариес.

Но това е само първата, но не и единствена предпоставка за постигане на оптимално здраве за нашите зъби и венци.

За пълноценно почистване на зъбите е необходимо да използваме и добре познатите ни вече конци за зъби, както и малките четчици, които достигат и труднодостъпните места в устата ни и отстраняват остатъците от храна, които се задържат там.

Освен това, научно е доказано, че определени бактерии, които се задържат между зъбите, впоследствие се разпространяват из целия организъм и могат да причинят различни заболявания. При някои от починалите от инфаркт, в тъканта на сърдечния мускул, са открити бактерии, чийто произход е устната кухина.

Решаваща роля за това, дали ще имаме проблеми със зъбите или не, играе и ежедневното ни хранене. Измежду многобройните храни, които консумираме, се крият „врагове” и „приятели” на нашите зъби.

Добре е да ги познаваме, за да знаем приемът на кои храни да намалим и съответно на кои да увеличим.

Тук, разбира се, списъкът е безкрайно дълъг, но ще акцентирам на тези, които наистина присъстват в менюто ни най-често.

Безспорно всички знаем, че сиренето е полезно за зъбите. Неслучайно, по време на бременност, на жените се препоръчва консумация именно на този млечен продукт.

Той е ценен не само заради, високото съдържание на калций. Наред с това, сиренето съдържа и протеина – казеин, който има способността да образува тънък филм върху повърхността на зъба, като по този начин не позволява на вредните киселини да достигнат и увредят емайла.

Не е за пренебрегване и приемът на твърди зеленчуци, например моркови и чушки. При консумацията им се получава своеобразен масаж на венците, а освен това  допринасят за почистването на пространството между зъбите.

Що се отнася до „враговете” - тук попадат храните, съдържащи т. нар. бързи въглехидрати (бяло брашно, бяла захар и др.), които присъстват в почти всеки готов продукт. Те причиняват образуване на плака върху зъба, която е основна причина за образуването на зъбен камък и кариеси.

Какво да кажем обаче за плодовете, които са толкова полезни за организма като цяло, а в същото време са богати на киселини, вредни за зъбите?

Разбира се, не е препоръчително да ги изключваме от менюто си, а да ги комбинираме с храни, които отделят вещества, способни да защитят емайла от увреждащата киселина.

Не игнорирайте грижата за зъбите си, защото те са жив орган, и като всеки такъв, неизбежно се нуждаят от вниманието ни.

Освен това, хубавата усмивка се харесва на всеки, а за да имаме „смелостта” да я покажем, трябва да сме уверени, че я имаме.

Автор: Мария Йорданова

Коментари

Няма коментари
Трябва да си логнат за да коментираш