Loading...

Социалната мрежа на България

lilqna

Първото нещо, за което трябва да помислим преди да поръчаме щори за дома си, е кой вид ще е най-удачен за него и за отделните помещения. Днес можем да избираме между няколко интересни и практични разновидности на вътрешни щори като вертикални, хоризонтални, римски, роло, плисе, венециански. Може би някои от тях са ви познати, а други не. След като се спрем на определен вид, който пасва най-добре на стила на дома ни, следва въпросът какви цветове и нюанси да подберем, за да бъде жилището ни модерно, но и декорирано с вкус. Тогава започва голямото чудене и колебание, защото естествено всеки иска да вземе идеалното решение за своя дом. Така че ето някои идейки, които биха ви помогнали да се насочите към подходящия цвят за вашето местенце.

Естествено е първата мисъл, която ви дойде наум при избора на щори, да бъде съобразяването на цвета им с преобладаващата цветова гама в интериора на дадената стая. Това, разбира се, е много добър вариант стига да не прекалявате с употребата на този цвят. Всичко в обзавеждането и аранжирането на жилището трябва да бъде умерено, за да изглежда стилно. Ако например в стаята ви основен цвят е зеленото, можете да сложите щори в зелен цвят, но в малко по-различен нюанс. Добра идея е да комбинирате светли и тъмни тонове на дадения цвят. По този начин цветът не е натрапчив, а помещението изглежда красиво.

Друг подход, който можете да приложите когато избирате щори, е да заложите на контраста. Това ще рече да съчетаете например неутрални цветове на мебелите и ярки цветове на акцентите (щорите и другите елементи) или обратното, въпреки че повечето хора като че ли предпочитат първия вариант. Една от опциите е обзавеждане в черно и бяло и декориране с щори в какъвто искате ярък или свеж цвят като синьо, зелено, червено, лилаво, жълто, оранжево и т.н. Друго решение е да поставите мебели в бежово-кафявата гама, тъй като те са класически, и отново да акцентирате с някакъв цвят, но този път да внимавате с комбинирането на отделните цветове.

Още един вариант, който би се харесал на по-дръзките и екстравагантни собственици на жилища, е смелото съчетаване на няколко ярки цвята в интериора. Това е истински свежо и атрактивно решение, но ако изберете грешните цветове то би се превърнало в безвкусица. Добра идея е например да комбинирате жълто с оранжево, синьо със зелено, лилаво с розово, зелено с жълто и т.н. Вземете щори в единия цвят, а останалите аксесоари нека бъдат в другия.

Вътрешните щори са едно изключително практично съвременно приспособление, без което модерният дом не е завършен. Освен че ни предпазват от нежелана светлина когато искаме да си почиваме и правят стаите ни уютни, щорите са също и едно стилно допълнение към интериора на дома, ако разбира се са подбрани с вкус. На пазара се предлагат не само множество цветове и нюанси, които са подходящи за всяко място, а и различни видове вътрешни щори, от които можем да избираме според предпочитанията си и стила на стаята. Но когато решим да пристъпим към покупка на такива щори и отидем в офиса на дадената фирма да разгледаме се оказва, че има няколко вида вътрешни щори и започваме да се колебаем кои да изберем. Как всъщност да определим кой тип е най-подходящ за нашия дом?Съществуват различни видове вътрешни щори, които се предлагат на българския пазар, като част от най-популярните са хоризонталните и вертикалните щори, роло щори, римски щории други. Най-често избирани от потребителите са първите два вида най-вероятно поради изчистения си вид, лесен монтаж и поддръжка, и достъпна цена. Всеки от видовете има своите предимства и недостатъци. Хоризонталните щори например са най-широкоразпространеният вид, който можем да видим на почти всеки прозорец. Това е не само защото са евтини и с изключително бърз монтаж, а и са направени от материал, който е влагоустойчив, лесен за почистване и издържа дълго във времето. Те са също така удобни, защото могат да се монтират на всеки прозорец, не заемат никакво място и можем спокойно да си поставим саксии с цветя на первазите. Лесно се свалят и можем сами да си ги измиваме.Вертикалните щори са също един много удачен избор както за домакинства, така и за офиси. Подходящи са за всички стаи – спални, дневни, детски стаи и т.н. Изглеждат наистина стилно и ако изберем и комбинираме правилните цветове, които да подхождат на интериора ни, ще постигнем истински изискан ефект. С този вид вътрешни щори можем да си поиграем като съчетаем два цвята на ламелите, които да редуваме и да добием по-интересен вид на самата стая. Цената им е по-висока, но пък изглеждат страхотно.Римските и роло щорите, макар и по-рядко предпочитани, също са добър избор за вътрешни щори. Те са подходящи за по-екзотичен интериорен дизайн, тъй като изглеждат по-особено. Но ако подберем точните цветови гами, можем да ги пригодим и за нашия дом, в случай че харесваме този вид и желаем именно него. Единственият недостатък на римските и роло щорите е, че не могат да пропускат светлината частично като хоризонталните и вертикалните, а трябва да се вдигнат изцяло или наполовина нагоре.Други опции за вътрешни щори са плисе и венециански щори, които също са интересни.

Решението да откажете цигарите е доста важна стъпка в живота ви. Не бива в никакъв случай да мислите, че няма да се справите и че нямате достатъчно силна воля, за да се отървете от този толкова вреден навик. Прегърнете идеята за ново начало и мислете позитивно за времето, когато цигарите, задушаващият дим и непрекъснатата кашлица ще са само спомен за вас. 

Ако имате мотивация и ентусиазъм да го сторите, информирайте се за помощните средства, които ще ви помогнат да се справите с предизвикателството. 

Благодарение на умерени тренировки и занимания със спорт можете да преодолеете най-трудните дни на отказване на цигарите по-лесно. Физическата активност ще ви ободри и накара да не мислите за цигари и за това как се чувствате в момента.

Йога практиката помага на хора от различни възрасти, включително и на тези, които искат да се избавят от зависимостта от цигарите. Ако и вие сте от тях и имате желание да пречистите тялото си чрез асани и правилно дишане, практикувайте няколко лесни йога упражнения.

Първото от тях се нарича „лоласан“ или махало.

Вдигнете ръце над главата си, вдишайте, след което отпуснете ръце до земята като издишате и се опитате да докоснете пода. Повторете поне 5 пъти.

 

Следващото упражнение се нарича „дивокорасън“ и ви помага да прочистите черния дроб и да отпуснете напрежението в подмишниците.

За да го изпълните, заемете изправен стоеж и съберете ръце зад седалището. Вдишайте и заемете наклон от 90 градуса с ръце зад гърба. Ръцете се издигат назад и нагоре. Издишайте бавно и задръжте. Повторете поне 5 пъти.

 

Упражнението, с което ще прочистите дихателните пътища, се нарича „триконасана“. 

За да го изпълните, заемете стоеж. Вдишайте бавно и наклонете тялото на ляво и на дясно като плъзгате ръка по кракът, към който се накланяте. Издишайте и задръжте.

 

„Чалътипадастан“ е асана, която ще подобри кръвоснабдяването на гръдния ви кош.

Заемете стоеж и направете наклон напред като се стремите да докоснете с длани пода. Ако ви е трудно, помогнете си като свиете леко колене. Започнете движения напред и назад с ръце и крака. Повторете 5 пъти.

 

Добре познатото упражнение „Свещ“ също може да ви помогне, ако сте в период на отказване от пушенето. Друга лесна йога асана е „Мързариасан“ или „котка“.

Застанете на четири крака в поза колянка, извийте гръбнака като направите „котешки гръб“, вдишайте. Следва издишване като главата отива назад и изправяте гърба.

Не насилвайте организма си, правете упражненията с лекота и удоволствие, без да се напрягате и да мислите за каквото и да е. Дишайте правилно и скоро резултатите ще ви изненадат.

 

Още една причина да откажете цигарите е, че ще имате по-бели и по-здрави зъби. Ако от цигарения дим зъбите са Ви с потъмнели доверете се на специалистите от Стоматологичен център - "България дент"

Знаем колко опасен и пагубен е стресът за психическото здраве и жизнеността ни, четем и слушаме ежедневно как да тренираме нервната си система, да запазваме самообладание и да дишаме дълбоко, бавно и овладяно при внезапни и  неочаквани ситуации.  Да се дисциплинираме с йога и медитация  или да отидем на гледачка, която да ни бае и да притъпи и облекчи черните ни мисли,  да ходим в църква и да се молим - сами търсим и намираме  себе си вотдушниците на душата. Така или иначе със стрес се сблъскваме всеки един ден от живота си, той е остър завой в правата пътека на монотонния режим, с който сме свикнали и който се стремим да си доставим като спокойствие, туширайки  проблемите и напрежението на работното място и в къщи.


     Стресът е изпитание и защитна реакция на организма ни, а за да се научим да се справяме с неговите предизвикателства е нужно да променим и контролираме хранителните си навици. На първо място трябва да спрем или намалим до минимум напитките, които съдържат кофеин - кафе и черен чай - тъй като те водят до чувство на тревожност и безпокойство в организма. Релаксиращо  действат билковите чайове от лайка, мента, жълт кантарион, маточина, глог, валериана...Прясното мляко има успокояващ ефект със съдържанието и качествата на триптофан в него, то спомага за отпускане и облекчаване на напрежението от изморителния, изпълнен с емоции безконечен ден. Триптофанът е важна аминокиселина, чрез която организмът произвежда серотонин и действа успокояващо на мозъка. В големи количества той се открива в рибите - треска, сьомга, риба тон...В мазнините на рибата има и омега-3 мастни киселини, а е установено, че те премахват чувството на напрегнатост и безпокойство в организма.


     Богат на триптофан е и черния шоколад, той понижава нивото на хормоните на стреса – кортизол и адреналин. С високо съдържание на какао парче шоколад зарежда денят ни с  неизменен аромат, настроение и наслада, внася есенция и вкус на безличното ни ежедневие. Съчетаването на  храни с въглехидрати (овес, кафяв ориз, пълнозърнесто брашно ) и протеини (ядки, семена, кълнове, месо и различни сирена ) се повишава нивото на серотонин в мозъка, което действа благоприятно при безсъние. Източник на серотонин още са банани, домати и овесени ядки. Тирозин е друга аминокиселина, която успокоява нервно-психическото състояние. Има я в месата, колбасите, сирена и вино.

      Нека не оставяме дискомфортът-стрес да влияе, манипулира и разрушава здравето ни;  да противодействаме, поставяйки изолираща бариера от положителни мисли и емоции, природна и лечебна храна.

И малките деца знаят, че ежедневното почистване на зъбите е най-важното средство за защита срещу кариес.

Но това е само първата, но не и единствена предпоставка за постигане на оптимално здраве за нашите зъби и венци.

За пълноценно почистване на зъбите е необходимо да използваме и добре познатите ни вече конци за зъби, както и малките четчици, които достигат и труднодостъпните места в устата ни и отстраняват остатъците от храна, които се задържат там.

Освен това, научно е доказано, че определени бактерии, които се задържат между зъбите, впоследствие се разпространяват из целия организъм и могат да причинят различни заболявания. При някои от починалите от инфаркт, в тъканта на сърдечния мускул, са открити бактерии, чийто произход е устната кухина.

Решаваща роля за това, дали ще имаме проблеми със зъбите или не, играе и ежедневното ни хранене. Измежду многобройните храни, които консумираме, се крият „врагове” и „приятели” на нашите зъби.

Добре е да ги познаваме, за да знаем приемът на кои храни да намалим и съответно на кои да увеличим.

Тук, разбира се, списъкът е безкрайно дълъг, но ще акцентирам на тези, които наистина присъстват в менюто ни най-често.

Безспорно всички знаем, че сиренето е полезно за зъбите. Неслучайно, по време на бременност, на жените се препоръчва консумация именно на този млечен продукт.

Той е ценен не само заради, високото съдържание на калций. Наред с това, сиренето съдържа и протеина – казеин, който има способността да образува тънък филм върху повърхността на зъба, като по този начин не позволява на вредните киселини да достигнат и увредят емайла.

Не е за пренебрегване и приемът на твърди зеленчуци, например моркови и чушки. При консумацията им се получава своеобразен масаж на венците, а освен това  допринасят за почистването на пространството между зъбите.

Що се отнася до „враговете” - тук попадат храните, съдържащи т. нар. бързи въглехидрати (бяло брашно, бяла захар и др.), които присъстват в почти всеки готов продукт. Те причиняват образуване на плака върху зъба, която е основна причина за образуването на зъбен камък и кариеси.

Какво да кажем обаче за плодовете, които са толкова полезни за организма като цяло, а в същото време са богати на киселини, вредни за зъбите?

Разбира се, не е препоръчително да ги изключваме от менюто си, а да ги комбинираме с храни, които отделят вещества, способни да защитят емайла от увреждащата киселина.

Не игнорирайте грижата за зъбите си, защото те са жив орган, и като всеки такъв, неизбежно се нуждаят от вниманието ни.

Освен това, хубавата усмивка се харесва на всеки, а за да имаме „смелостта” да я покажем, трябва да сме уверени, че я имаме.

Автор: Мария Йорданова

Не винаги полезното означава невкусно или неприятно! Напротив – има редица хранителни продукти, подправки и билки, които са едновременно супер полезни и изключително любими. Да вземем за пример джинджифила...Напоследък из темите за здравословното хранене и вкусното подправяне на домашно приготвените ястия за него се говори често. Но знаехте ли, че джинджифилът е и супер афродизиак.Това дори не е ново откритие, защото корените на растението от хилядолетия наред са се използвали за повишаване на чувствителността и потентността. Така че следващият път, когато решите да приготвите вкусна романтична вечеря на половинката си, не забравяйте да включите и джинджифила към менюто. Между другото, ако се чудите с какво можете да сготвите тази невероятна подправка, имаме няколко страхотни идеи за вас:

1.      Пилешки кълки с джинджифил

Няма кой знае какво необичайно в приготовлението на тази рецепта. Просто, трябва предварително да мариновате кълките в сос от джинджифил, соев сос, черен пипер, лимон, кокосови стърготини, масло, бяло вино и яйце. След овалване на всяка кълка в маринатата (с малко брашно), изпечете или изпържете.

2.      Смути за закуска с джинджифил

Стартирайте деня с енергийна бомба от киви, мляко, мед, банан и кисело мляко, като прибавите 10 грама настърган корен от джинджифил! Изпийте смутито и бъдете заредени със супер тонус през целия ден.

3.      Супа от моркови и джинджифил

Сварете на едно моркови, 2 супени лъжици джинджифил на прах, лук и чесън със сол и разтопено масло. След като заври, добавете прясно мляко и накрая пасирайте!

4.      Сладки от джинджифила

Джинджифилът е толкова вкусен, че можете дори да си направите сладки от него. Първо сварете няколко корена джинджифил. Ползвайте остатъка от водата и направете захаросан с него. Накиснете джинджифила и го печете за няколко минути.

 

Освен че е вкусен и събужда сексуалните желания, джинджифилът има и редица полезни свойства. Растението е добре познат помощник в отслабването, а освен това има и силно детоксикиращо свойство. Можете да използвате джинджифила за подсилване на имунитета, както и за преодоляване на вирусни инфекции, гадене, болки в ставите и мускулите, както и при редица хронични заболявания и възпалителни процеси на стомашно-чревния тракт.

 

Без значение дали го включвате в менюто си като подправка под формата на настърган корен в пресен вариант или сух, или пък пиете чай от джинджифил, той е нещо повече от онези растения, които носят само здравословни ползи, защото ви кара да се чувствате по-добре, да изглеждате по-добре, а и по принцип да живеете по-добре! Не се колебайте да приютите джинджифила и в своята кухня. Няма да съжалявате!

 

 

Автор: Виктория Дичева

Когато става въпрос за интериор и обзавеждане, рано или късно трябва да решим какъв вид щори да поставим на прозорците. За част от хората, на които предстои ремонт или обзавеждане на нов дом е важно да поставят първо  вътрешниплътни щори, за да се чувстват максимално комфортно в своето жилище. За други е нужно повече време,  за да  съобразят визията на дома си с типа щори, които избират. 

Решението на този въпрос трябва да бъде съобразено с    особеностите на помещението, нашите лични виждания за удобство в дома или офиса ни, желанието за повече светлина или по-затъмнена атмосфера. Всичко това е важно при избор на щори, но не е обхваща всички особености, на които трябва да обърнете внимание. Подробностите, за които е добре да помислите предварително е дали щорите, на които сте се спрели ще ви бъдат удобни и достатъчно функционални, как ще ги поддържате, колко време мислите, че ще ги ползвате. Далече сме от мисълта, че монтирането на щори в едно помещение ще е еднократно действие, просто защото на пазара всяка година излизат нови модели, които грабват сърцето на потребителите и ги карат да променят интериора на дома си отново и отново. Все пак, заслужава си да се „влюбите“ в определен вид щори, за да се радвате на уютен и приятен за живеене дом.

Не по-малко важни са щорите за офиси и обществени помещения. В работните кабинети светлината е изключително важна, за да се поддържа оптимален ритъм на работа. Наред с това, щорите осигуряват нужната изолация от външния свят, особено когато става въпрос за банки, ателиета и приемни.

Щорите са важен елемент от обзавеждането. Чрез разнообразието, което внасят в дома и офиса, вие постигате нов облик на помещението. Независимо дали ще изберете класически хоризонтални или вертикални щори или  ще заложите на по-екстравагантни модели, например римски щори, които определено грабват окото, вие ще имате функционални и лесни за експлоатация щори, които ще бъдат част от декорацията и  интериора на дома.

Здравето на зъбите гарантира здраве на целия организъм. Понякога не си даваме сметка колко е важно да запазим зъбите и цялата устна кухина здрава и по този начин да си спестим болка и чести срещи със зъболекар. Разбираме го едва когато посетим стоматолог и при прегледа се установи, че имаме дентални проблеми, които се нуждаят от незабавно лечение. 

Съвсем не е достатъчно само да почистваме зъбите и устната кухина и да си мислим, че сме се предпазили от поява на кариеси. Миенето с пасти и почистването с вода за уста се оказва недостатъчно, за да ни предпази от кариес. Счита се, че при голяма част от хората,  страдащи от развалени зъби, съществува генетична предразположеност. Все пак, за да се радваме на здрави зъби можем да направим няколко важни промени, свързани с начина ни на хранене.

Храните, които консумираме имат пряко отношение със състоянието на зъбите ни. Прекомерната консумация на рафинирани храни, захар, сол, газирани подсладени напитки, приема на антибиотици и синтетични витамини може да бъде причина за поява на кариес и хронични заболявания като диабет, затлъстяване, сърдечно-съдови проблеми.

За здравето на зъбите е важно да консумираме възможно най-много сурови и непреработени био храни, които притежават нужните за организма витамини, минерали и хранителни вещества.

Един от витамините приятел на здравите зъби е витамин К2, благодарение на който калция се транспортира в нашето тяло и натрупва в зъбите. Този витамин е мастноразтворим и се синтезира в естествено състояние в червата ни.

Можете да си го доставите като консумирате така полезните кълнове от спанак, зеле, слънчоглед, а така също и ферментирали храни.

Избягвайте или напълно изключете от менюто си бялото брашно, захарта, преработени и рафинирани храни, които носят на организма ви само калории и изкуствени добавки. Заменете ги с натурални храни, повече сурови ядки и пълнозърнест хляб.

Незаменим естествен източник на калций е костния бульон, който се приготвя бавно, но притежава изключително полезни свойства за организма. За здравето на зъбите е важна редовната консумацията на сирене, особено козе, пълномаслено кисело мляко.

Всеизвестно е, че захарта е вредна за зъбите. Ако не можете да се откажете от подслаждането на храните, старайте се да използвате естествени източници на захар като стевия, фурми, мед.

При подправяне на салати, използвайте ленено олио и ленено семе. Добавете и кълнове, те са изключително полезни и вкусни!

Редовното посещение на стоматологичния кабинет за профилактични прегледи също е от значение за преглед на състоянието на зъбите и устната кухина и лечение при наличие на кариеси.

 

 

Автор: Анелия Георгиева

Ако искате да направите пролетно почистване на вашия дом, не е нужно да обърнете наопаки всяко ъгълче във вашия дом сами и да се изтощите до припадък.

В тази статия ще ви предложим пет съвета, които ще ви помогнат в това начинание и ще направят вашата работа по-лесна.


Всекидневната е стаята, в която семейството прекарва най-много време, за това отделете малко време, за да я освежите през пролетта.

Ето няколко интересни факти от живота на предците ни, които са пряко свързани с ежегодното пролетно почистване.
В миналото къщите са били запечатване за зимата, хората са се отоплявали с въглища и печки на дърва. При нас този начин на отопляване все още е запазен и до днес. В резултат на това, пласт от прах и сажди се наслояват върху всички повърхности, включително стени, под и тавани.

Така в първия топъл уикенд, всички домакини отваряли прозорците, изваждали мебели и килими на открито, и се опитвали да премахнат полепналите по тях прах и сажди. Почиствали също стените, таваните и подовете, като изтъргвали наслоили те се сажди, за да могат отново да дишат повърхностите.

 

Днес не е нужно да правите това, но пък е добре веднъж в годината да се отървете от натрупаните милиарди ненужни клетки, които се отделят от телата ни, голям процент, от които се съдържа в домашния прах.

След като всекидневната е най-често използваната стая във вашия дом, започнете пролетното почистване от там.

1. Почистете прозорците : когато започнете с миенето на мръсните прозорци, използвайте специални микрофибърни кърпи, за да предотвратите появяването на ивици и петна по прозорците. Ако използвате гумен накрайник, уверете се, че прозорците са напълно мокри преди обирането на водата, това ще улесни вашите движения и ще улесни вашата работа.

 

2. Почистване на завесите: След като ги снемете имате вариант или вие сами да ги изперете или да ги занесете на химическо чистене. Някои от по-сложните модели и форми завеси се почистват по-трудно и изискват професионална намеса а и това струва по-скъпо. Трябва да се съобразите единствено с вашия бюджет.

 

3. Ако ползвате климатик сега е времето да регулирате настройките на летен режим за охлаждане. Променете и посоката на циркулиране на въздуха. Не забравяйте да промените посоката отново през есента, за затопляне на въздуха в стаята.

 

4. Не забравяйте да освежите и дивана: Най-добре да се използват професионални почистващи услуги. Най-много прах и акари се натрупват по меките мебели и матраците. Почистването трябва да е в дълбочина и прецизно направено, най-вече съобразено и с вида текстил на мебелите.

 

5. Големите мебели: Почистването на праха от корпусната мебел също е трудоемък процес. Полирането навсякъде в един ден е трудна задача. Вместо това можете да го направите постепенно. Махнете книгите от рафтовете, за да улесните работата си,

 

Ако нямате време за всичко това можете да се възползвате от услугите на почистващите фирми. Проучете и подберете най-подходящата за вас и вашите нужди.