Loading...

Социалната мрежа на България

Йога и отказване на цигарите от блога на Лиляна Антонова

Решението да откажете цигарите е доста важна стъпка в живота ви. Не бива в никакъв случай да мислите, че няма да се справите и че нямате достатъчно силна воля, за да се отървете от този толкова вреден навик. Прегърнете идеята за ново начало и мислете позитивно за времето, когато цигарите, задушаващият дим и непрекъснатата кашлица ще са само спомен за вас. 

Ако имате мотивация и ентусиазъм да го сторите, информирайте се за помощните средства, които ще ви помогнат да се справите с предизвикателството. 

Благодарение на умерени тренировки и занимания със спорт можете да преодолеете най-трудните дни на отказване на цигарите по-лесно. Физическата активност ще ви ободри и накара да не мислите за цигари и за това как се чувствате в момента.

Йога практиката помага на хора от различни възрасти, включително и на тези, които искат да се избавят от зависимостта от цигарите. Ако и вие сте от тях и имате желание да пречистите тялото си чрез асани и правилно дишане, практикувайте няколко лесни йога упражнения.

Първото от тях се нарича „лоласан“ или махало.

Вдигнете ръце над главата си, вдишайте, след което отпуснете ръце до земята като издишате и се опитате да докоснете пода. Повторете поне 5 пъти.

 

Следващото упражнение се нарича „дивокорасън“ и ви помага да прочистите черния дроб и да отпуснете напрежението в подмишниците.

За да го изпълните, заемете изправен стоеж и съберете ръце зад седалището. Вдишайте и заемете наклон от 90 градуса с ръце зад гърба. Ръцете се издигат назад и нагоре. Издишайте бавно и задръжте. Повторете поне 5 пъти.

 

Упражнението, с което ще прочистите дихателните пътища, се нарича „триконасана“. 

За да го изпълните, заемете стоеж. Вдишайте бавно и наклонете тялото на ляво и на дясно като плъзгате ръка по кракът, към който се накланяте. Издишайте и задръжте.

 

„Чалътипадастан“ е асана, която ще подобри кръвоснабдяването на гръдния ви кош.

Заемете стоеж и направете наклон напред като се стремите да докоснете с длани пода. Ако ви е трудно, помогнете си като свиете леко колене. Започнете движения напред и назад с ръце и крака. Повторете 5 пъти.

 

Добре познатото упражнение „Свещ“ също може да ви помогне, ако сте в период на отказване от пушенето. Друга лесна йога асана е „Мързариасан“ или „котка“.

Застанете на четири крака в поза колянка, извийте гръбнака като направите „котешки гръб“, вдишайте. Следва издишване като главата отива назад и изправяте гърба.

Не насилвайте организма си, правете упражненията с лекота и удоволствие, без да се напрягате и да мислите за каквото и да е. Дишайте правилно и скоро резултатите ще ви изненадат.

 

Още една причина да откажете цигарите е, че ще имате по-бели и по-здрави зъби. Ако от цигарения дим зъбите са Ви с потъмнели доверете се на специалистите от Стоматологичен център - "България дент"


Коментари

Няма коментари
Трябва да си логнат за да коментираш