Loading...

Социалната мрежа на България

Какви са полезните свойства на маслото от черен кимион от блога на Dobri

Смята се, че Мохамед някога е възкликнал „Този черен кимион е лекарство за всички болести, освен смъртта“. Nigella sativa е растението, което е предмет на цитата и именно за този вид черен кимион ще се говори в настоящия материал. Какви са причините растението да получи тази слава и какво казва съвременната ароматерапия по въпроса – разберете от следващите редове.


Какво представлява маслото от черен кимион


Това е растително масло с кехлибарен оттенък, което се извлича от цъфтящо растение, произхождащо от земи като Азия, Средния Изток и Северна Африка. Растението може да достигне до около 90 см височина, има тънки стебла и крехка зеленина. По него растат малки цветчета и плодови шушулки, пълни със семена. Именно от семената се получава растителното масло от черен кимион.


Дребните характерно черни семена съдържат множество активни съставки, сред които най-голямо впечатление прави съединението тимохинон. Смята се, че тимохинонът има противовъзпалителни свойства, стимулира имунната система и притежава антиоксидантна потентност. Именно това е един от активните компоненти, които са застъпени в състава на маслото от Nigella Sativa.


Когато се насочвате към закупуването на такъв продукт, най-добре е да се насочите към студено пресовано масло, тъй като то е най-качествено. Такова на добра цена може да намерите на Pranarom.bg


За какво се използва масло от черен кимион


Вече хиляди години хората използват семената на черния кимион и маслата, извлечени от тях за широк спектър от здравни състояния.


Едно от най-разпространените приложения на маслото е за подкрепа здравето на храносмилателната система. Смята се, че то има силата да подпомогне нормалното храносмилане, да облекчи подуването, да се справи със загубата на апетит и разстройството.


Проучвания върху животни показват, че съставките на черния кимион имат способност да допринесат за предотвратяване образуването на стомашни язви. Гастропротективният ефект на тимохинона осигурява защита на червета, допринасяйки за образуването на протективен слой.


Маслото е ефективно и за поддържането на здрава коса и кожа. Легенди разказват, че тайната за гъстата и красива черна коса на Клеопатра се криела именно в употребата на масло от черен кимион за нейното поддържане. Освен това съставките му имат положителен ефект върху акнеична кожа, благодарение на изразения им противовъзпалителен ефект.


Други проучвания показват, че локалната употреба на маслото може да помогне за по-бързо възстановяване на кожата след наранявания, за намаляване на петната и смекчаване на кожните белези. Някои хора използват маслото фиксирано в базово масло за намаляване лющенето на кожата при проблеми с пърхота.


Друга традиционна употреба на маслото е за целите на отслабването. Смята се обаче, че повечето му свойства, резониращи в подпомагане на здравословната загуба на тегло са индиректни.


Намира приложение още срещу сезонни алергии, за облекчаване на болката при възпалени стави, както и при главоболие.


Ако всичко това ви звучи обещаващо и искате да изпробвате лично ефекта на маслото от черен кимион, много качествени продукти в тази насока ще откриете на Pranarom.bg

 


Коментари

Няма коментари
Трябва да си логнат за да коментираш