Loading...

Социалната мрежа на България

Как да наемем кола с дебитна карта от блога на Dobri

Като цяло, винаги е било много по-трудно да наемете кола с дебитна карта, отколкото с кредитна. Компаниите за коли под наем смятат дебитните карти за по-рискови и често несправедливо ги разглеждат като предупредителен знак за лоша кредитна история или ненадеждност на съответния клиент, без да се замислят, че много често това е въпрос на избор за много хора.

 

Компаниите за рент-а-кар също се притесняват, че дебитната карта може да бъде свързана с банкова сметка без достатъчно средства за покриване на неочаквано възникнали разходи, ако например автомобилът е повреден или върнат по-късно.

 

С две думи, дебитната карта предлага повече сигурност и удобства за нейния притежател, но не изглежда достатъчно сигурна в очите на фирмата за отдаване на коли под наем. Попитахме СпидиКарс за цените на колите под наем в София, както и за някои съвети и ето какво научихме:

 

Как най-често работят рент-а-кар фирмите

 

За да насърчат използването на кредитни карти, повечето компании за автомобили под наем принуждават притежателите на дебитни карти да прескачат редица изисквания и критерии преди да им дадат достъп до автомобил.

 

Те задържат (блокират) временно големи суми по банковите сметки на наемателя на колата. Сумата остава блокирана докато автомобилът не бъде върнат. След като колата бъде върната, компанията получава сумата, която иска за услугата, а след като се увери, че с колата всичко е наред, освобождава блокираните преди това средства.

 

Има и добри новини за шофьорите под 25 години. Макар че на хората под 25 години не се гледа като на особено желани клиенти, тъй като нямат много опит зад волана, все пак точно това е възрастовата група, която има най-голям шанс да получи автомобил без да има кредитна карта.

 

Как да наемете кола с дебитна карта

 

Ако наемете кола с дебитна карта, очаквайте проверка на кредитна проверка. Допълнителната сума от средства може да остане блокирана от рент-а-кар компанията в някои случаи до 3 месеца.  

 

Дебитните карти нямат същата защита на потребителите като кредитните карти за оспорване на плащанията. Кредитните карти поставят потребителя в по-силна позиция в случай, че не са съгласни с таксите, отколкото дебитните карти например.

 

Много кредитни карти осигуряват застрахователно покритие за щети по автомобил под наем, което дебитната карта няма. Ако наемателят иска защита срещу повреда на автомобил под наем, може да се наложи да го закупи отделно.

 

Компанията за коли под наем има пряк достъп до текущата сметка на дебитната карта след наемане, ако има предполагаеми щети и може да си получи парите на момента, дори и ако в реални условия потребителя няма вина. 


Коментари

Няма коментари
Трябва да си логнат за да коментираш