Loading...

Социалната мрежа на България

Хубава кожа през студените месеци от блога на KeNguru


Кожата ви става суха? Появяват се сърбеж и зачервявания? Устните и ръцете ви изпръхват? И свързвате всичко това с ниските температури и студения вятър? Ето как можете ефикасно да поддържате гладна и еластична кожата на откритите части на тялото през студения период на годината:


Напуканите устни

Пийте повече вода, за да предотвратите обезводняване в клетките на кожата. Овлажнявайте въздуха в помещенията, където работите или почивате. Преди излизане навън обилно намазвайте устните си с балсам, съдържащ восък или вазелин. Избирайте козметика със слънцезащитен ефект. И, най-важното, старайте се да не облизвате устните си.



Повече грижа за сухите ръце

Кожата на ръцете страда през зимата. Слагайте ръкавици винаги, когато излизате навън. Сутрин, вечер преди сън, а и два-три пъти през деня нанасяйте крем с високо съдържание на глицерин. Той ще помогне да се задържа влагата и да се запази младостта на кожата на ръцете.

Какво да съдържат кремовете?

Преди да изберете крем, внимателно четете какво е съдържанието на овлажняващите съставки в него - особено през зимата. Уреята, глицеринът, хиалуроновата киселина, пропиленгликонът поемат влагата от въздуха и възстановяват липсата на вода в кожата. Растителните масла (напр. от жожоба), вазелинът, ланолинът, стеариновата киселина пък набавят мазнини в нея. В състава на много овлажняващи кремове има съчетание от тези вещества. Но бъдете внимателни - ако въздухът около вас е сух, тези вещества няма да насочват влагата от атмосферата към вашата кожа, а обратно.


Овлажняване на лицето

За да получите максимален ефект от използвания овлажняващ крем, редовно почиствайте кожата на лицето си от мъртвите клетки. За целта най-добра е козметиката с високо съдържание на млечна или салицилова киселина. Някои ексфолианти, включени в състава на скрабовете за лице, могат обаче да предизвикат раздразнения - особено през зимата. Затова преди употреба нанесете малко количество върху неголям участък кожа и проверете дали няма да се появи зачервяване или сърбеж. Ако кожата ви е станала прекалено суха и раздразнена, по-добре потърсете съвет от дерматолог или козметолог. Специалистът може да ви предложи по-подходящ за вас продукт или да назначи лечение.


Душът през зимата

Най-добре е всекидневният душ в студените дни да бъде с топла, а не гореща вода и да не продължава повече от 5 минути. Веднага след това нанесете по тялото си овлажняваща козметика. Може да е всеки крем или балсам с високо съдържание на глицерин и хиалуронова киселина или обикновено детско мляко за тяло с бадемово масло. Те запазват влагата и поддържат кожата здрава и красива.


Статията е писана специално за www.dnevniche.com

Автор: Петър Донев


Коментари

Няма коментари
Трябва да си логнат за да коментираш