Loading...

Социалната мрежа на България

sapa84

Най-романтичните:

Това са бонбоните с ягодов пълнеж - така смятат немските психолози. А други изследвания сочат, че хората с по-решителен нрав предпочитат бонбони с вишни, срамежливите - с ядки, а творческите натури - с кокос.


Най-изкусителните:

В началото на 19-ти век дори най-богатите и знатни дами в Русия, които посещавали различни приеми, тайно си скривали по някой бонбон. Непристойното поведение имало просто обяснение - по онова време в страната нямало сладкарски фабрики и всеки сладкар правел по своя тайна рецептата на бонбоните за дадения прием.


Най-онеправданите:

През 16 век, когато в Европа има бум на увлечението по шоколада, приписвали на вкусния продукт магически и лечебни свойства. Е, очакванията не се оправдали, затова престанали да го смятат за източник на всички беди по света. Стигнало се обаче дотам млада жена да напише следното писмо: "Съветвам те повече да не ядеш шоколад. Моя позната хапваше шоколадови бонбони по време на бременността си и роди напълно черно бебе."



Най-известните:

Пралините са популярни по цял свят. След като през 1663г. са приготвени за френския посланик в Германия, те досега са рекордьор по продажби в Германия и Швейцария.


Най-голямата бонбониера:

Компанията "Мастър фуд" я произвежда специално за световно кулинарно шоу - размерите и са 1,5 х 2,5м., а в нея са побрани 800кг. шоколадови бонбони!


Най-големият бонбон:

Това е мечето "Хаги бой", високо 1,68м. и тежко 633кг. Произведено e от фирмата " Gummi Bear Factory". Формата за отливката тежи 4 тона. Изсипаната в нея плодова маса изсъхвала две седмици, след това я извадили и полирали до блясък.


Най-космическите:

През 1995г. руските космонавти на станция "Мир" помолили да им изпратят бонбони от Земята. В Центъра за управление на полета решили, че най-безопасни при безтегловността ще бъдат бонбоните на клечка. Космонавтите били заснети на видео с току-що доставените им близалки и това донесло на компанията Chupa Chups славата на единствените в света бонбони, популярни не само на Земята, а и в Космоса.


Най-необикновените:

Това са финските бонбони със странни вкусове - кисели (без подсладител), солени (мезе за бира) и дори с вкус, доста приличащ на нефт!


Печени бонбони

Чували сте този термин най-вече в американските филми. Става дума за т.нар. маршмелоу, които могат да се консумират и директно, и като добавка към печени на скара меса. Имат специфична пореста текстура и се произвеждат от захар, царевично нишесте, вода, желатин и хранителни добавки. Произходът им се свързва с извлек от корени на алтея, който се използва вместо желатин, но в миналото хората го прилагали за лечение на възпалено гърло. Днес машмерлоу са предпочитани по време на къмпинг в САЩ, Мексико, Австралия, Нова Зеландия, Канада и Великобритания. 


Статията е писана специално за www.dnevniche.com

Автор: Петър Донев 

Древен Египет

От паметници на изкуството се разбира, че пособия за разкрасяване на лицето, косата и тялото са открити още 3000 години пр.Хр. в долината на Нил. Енциклопедичните справки говорят, че по своята сложност и техника на обработка прическите на египетските фараони и жреци били изключително пищни и виртуозно изпълнени. Например прическата на Нефертити - оформена с множество малки и тънки плитчици, идеално подредени, падащи като ресни надолу. Над челото и е поставен златен обръч, който по празници е доукрасяван със скъпоценни камъни и пера.


Древна Елада

Идеалът за красота у древните гърци е свързан с хармонията между тяло и душа - здрав дух в здраво тяло. Там фризьорското изкуство било на особена почит. Грижата за косата се превърнала в церемония. Робите фризьори не само се грижели за косите на своите господари, но и ги "строяли" като архитектурно произведение, спазвайки правилата за хармония и естетика. Именно в Гърция са открити и първите метални щипки за пречупване на косата.

Жените в този период не играели роля в политическия живот. Въпреки това произведенията на приложното изкуство и някои литературни епоси ни запознават с техните изключителни прически. Косите са изтеглени назад зад ушите, оформени в няколко симетрични букли, прикрепени с обръчи и диадеми от благородни метали. Тази прическа открива линията на шията, а дребните къдрици над челото наподобяват орел. Конусовидната форма на древната елинска прическа днес е известна като "гръцки кок".


Древен Рим

И тук с атлетичната фигура грижите за тялото и косата били на висока почит. Прическите на мъжете били силно скъсени, къдрени по различни начини и сресани напред към лицето. По време на Римската империя законодатели в модата били императорите и техните приближени. Прическите се изработвали от дълги коси, заплетени в няколко плитки, изтеглени в тилната част на главата. Вече започва и използването на перуки, които се сменяли по няколко пъти на ден.


Средновековието

Отначало наподобявали римския силует, но били покривани с наметала от тънък плат в причудливи форми. С развитието на манифактурата костюмите ставали изящни, наложила се промяна на прическата и нейните украшения. Тя била в трапецовидна форма, с много букли и плитки. Косата е дълга, изнесена силно встрани и украсена с различни панделки. 

Статията е писана специално за www.dnevniche.com

Автор: Петър Донев 

Искаш кожата ти винаги да бъде красива, но за тази цел трябва да полагаш и необходимите грижи. А понякога освен ежедневното почистване и хидратиране на лицето, е хубаво да използваш и маски.



1. Може да заимстваш интересни идеи от рецептите на твоята баба, защото домашните маски съвсем не са за пренебрегване. Но далеч по-бързо и също толкова ефиктивно ще помогнат готовите продукти. А разнообразието, което козметичните марки предлагат, ще ти помогне да откриеш най-правилното решение за кожата ти. Предимството е, че в тях накуп се съдържат всички полезни съставки.


2. Основното предназначение на маските за лице е да подхранват и тонизират кожата, като едновременно с това да се грижат и за нейната хидратация. Освен това почистват в дълбочина и абсорбират излишната мазнина, за да върнат свежестта и сияйния вид на тена на лицето.


3. Важно е да знаеш, че преди да нанесеш избрания от теб продукт, кожата на лицето трябва да е много добре почистена. Може да се довериш на измиващ гел, с чиято помощ ще премахнеш всички замърсявания. Когато я подсушиш с кърпа, си готова да пристъпиш към същинската част.


4. Обикновено времето, в което трябва да стоиш с маска, е не повече от 10-15 минути и е от значение както да не прекаляваш, така и да не я отмиваш предварително. След като я отстраниш с хладка вода, нанеси освежаващ тоник на лицето или хидратираща емулсия.


5. Посягай към тях един или два пъти седмично, като е важно да се съобразиш с типа кожа. Ако е мазна, е хубаво поне два пъти на всеки седем днида използваш маска, за да контролираш омазняването. Докато при нормална или суха кожа е достатъчно и един път в седмицата.


Статията е писана специално за www.dnevniche.com

Автор: Петър Донев 

 

Независимо от формата на очите, подходящо нанесена, очната линия подхожда на всички. Тя подчертава окото и същевременно гримът не изглежда натрапчив.Тук ще научите как да нанасяте очна линия според вида на очите ви.

Ако имате издължени очи, тя се нанася със завити върхове на горе. При кръгли или обли очи, краят на връхчето се рисува плътно до края на клепача, без да е нужно да  се издължава. Ако определяте очите си като нормални, то нанесете очната линия с издърпани връхчета на страни, не на горе.

Очната линия може да бъде комбинирана с някакъв по-светъл цвят сенки - златисти, сребристи или телесни.Сивото е подходящ цвят за сините очи. Хубаво е, ако нанасяте сенките преди да нарисувате очната линия, да ги сложите някъде  до сгъвката на клепача, освен ако те не са  бели или бежови.

За още по-подчеран поглед, можете да нанесете сенки и на по-долния клепач. Същият ефект може да се получи и с молив.

Този грим е перфектното решение за летните дни. Ще изглеждате зашеметяващо, без да сте прекалили с макиажа.

Ето и няколко правила за нанасянето на очна линия:


1.По-добре е да се работи с малко огледало. Поставете го леко наклонено върху масата, която ще позволи да се намери упора за лактите. Така ще чувствате ръката си по-стабилна и ще предотвратите треперенето.


2.Избягвайте да опъвате клепача, защото може да деформирате линията.


3.Нанасяйте смело. Дори да не се справите от първия път перфектно, може лесно да промените линията с клечка за уши, напоена с тоалетно мляко.


4.Първо нанесете главните щрихи, а после направете останалата част на окото, за да има симетрия. Ако има нужда после, изтънете с памучна клечка за уши.


5.За да избегнете ефекта на "плуващото око" не трябва да оставяте място между нивото на клепача и нанесената линия. Също запълвайте и между миглите-това ще създаде усещането, че очната линия е неразделна част от окото и ще направи погледа кадифен.


6.Нанесете спиралата след като сте нанесли линията, защото ако направите обратното,  нанесената спирала ще затрудни лекотата на движението.


7.На финала, сложете лека пудра, за да фиксирате линията и гримът ви да придобие завършен вид. 


Статията е писана специално за www.dnevniche.com

Автор: Петър Донев 

Юли 19 '14 · 0 коментари · Тагове: очна линия

Отдавна е известно лечебното действие на ледените компреси и маски. Освен това те разкрасяват кожата, възвръщат тонуса и блясъка и, тя става еластична и копринено мека.


Маска с кайсии

Пасирайте 1 кайсия с вилица, оставете я в хладилника за 1/2 час. Почистете добре лицето, шията и деколтето. С чаена лъжичка вземете по малко от сместа и я разтрийте с пръсти върху кожата. След 15 минути я изплакнете със студена вода. Ако кожата е много суха, добавете по 1 чаена лъжичка сметана.


Крем-маска

Сложете в малка купичка по 1 чаена лъжичка хидратантен крем. Замразете за 1 час във фризера. След това вземете с пръсти и внимателно втрийте в кожата, докато тя почервенее. Накрая попийте излишното количество с мека салфетка.


Лосион за мазна кожа

Изцедете сока на 1 лимон или грейпфрут и разредете с чай от коприва и живовляк. Сипете разтвора във формички за лед и ги сложете в камерата. Обтривайте кожата на лицето всяка сутрин и вечер след измиване с гел и вода.


Универсален лосион от череши и лайка

Замразете сок от череши, кайсии или ябълки, разреден с чай от лайка. С кубчета обтривайте лицето сутрин и вечер. След това намажете с крем.


Почистваща маска

Насапунисайте лицето си. Сложете в дланите си малко захар и масажирайте в продължение на 2-3 минути. Изплакнете след това с гореща вода. Намажете кожата си с краставично тоалетно мляко. Това почистване е подходящо за кожа с черни точки и пъпки.


Маска от морков и ряпа

Сварете 1 морков и 1 ряпа. Пасирайте ги и ги поставете на кожата на лицето и шията за 20 минути. Измийте с прясно мляко. Тази маска почиства и тонизира кожата.


Избелваща млечна маска

Смесете 2 супени лъжици кисело мляко и 1 супена лъжица бадемови или пшенични трици. Получената каша нанесете върху лицето за 15-20 минути. След това я снемете с памук, натопен в топла вода.


Тонизираща маска

Към 1 чаена лъжичка топъл течен пчелен мед прибавете 1 чаена лъжица брашно и белтъка на 1/2 яйце, разбит на пяна. Сместа нанесете на лицето и оставете да подейства 20 имнути. След това я свалете чрез измиване с хладка вода.


Маска при суха и загрубяла кожа

Смесете 1 чаена лъжичка течен пчелен мед, 1/3 чаена лъжичка зехтин и 1/2 яйчен жълтък. Намажете лицето и дръжте маската 20 минути. След това я отмийте с топла вода.


Статията е писана специално за www.dnevniche.com

Автор: Петър Донев 

Инфо за публикуване: Авторство

Здравата коса притежава четири основни качества: блясък, обем, мекота и естественост. Много лесно през лятото под влиянието на слънчевите лъчи, морската вода или хлора от басейните косата може да стане по-суха, да загуби своя естествен цвят и трудно да се разресва.

- Когато се излагате на слънце, косата ви трябва да бъде добре защитена с шапка, кърпа или под чадър.

- Можете да я предпазите от вредното влияние на слънчевите лъчи с подходящи кремове за коса, подхранващи балсами, които специално са произведени за тази цел.

- След като сте плували в морето или в басейна, трябва добре да изплакнете косата си(поне 3 минути), за да отстраните остатъците от хлор или морска вода.

- Внимавайте и с шампоаните, защото някои техни съставки може да се окажат агресивни за косъма и да го изсушат.

- Добре е да изберете подхранващ шампоан, който да придаде на косата ви блясък, еластичност и мекота. Изберете такъв, който да е съобразен с това, дали вашата коса е мазна, суха или нормална.

През лятото, когато измиете и подсушите косата, трябва да внимавате със следното:

- Не се опитвайте да привеждате в ред косата си, която се е спластила от морската вода, слънцето или вятъра.

- Първо я изплакнете грижливо, след това я измийте с добре подбрания шампоан.

- Чак когато сте насапунисали добре косата, я разрешете внимателно, без да я дърпате. Използвайте за целта гребен с големи зъбци, за предпочитане дървен.

- Накрая изплакнете много добре, за да отстраните цялата пяна, като не забравяте, че последната вода, с която ще плакнете, трябва да бъде хладка, дори студена, ако можете да понесете това.

- Към нея можете да прибавите няколко капки лимонов сок, за да възстановите нормалната киселинност на косъма.

- Накрая подсушете, като увиете в мек памучен пешкир, оставете я така за няколко минути. Не търкайте косъма. Разрешете накрая.

- Най-добре е да оставите косата да изсъхне сама, но ако нямате достатъчно време, подсушете я със сешоар на най-ниска температура.

Можете да приложите и това: С помощта на сешоара да подсушите само перчема, а останалото да се изсуши от въздуха. 


Статията е писана специално за www.dnevniche.com

Автор: Петър Донев 

Във малко селце на 4000м. надморска височина между Перу и Боливия живее Кармело Флорес Лаура - най-възрастният човек живял някога на земята според документите с които разполага. Според свидетелството му за кръщаване, той е роден на 16 юли 1890г. и ако математиката не ви се отдава, в момента е точно на 123 години.


Ако скоро имате път до село Фраскисия, до езерото Титикака в Андите, не пропускайте да се запознаете със столетникът от племето аймара.

По професия Кармело е пастир. Макар и на тази преклонна възраст, той не ползва обичайните очила или бастун. Единственият му проблем е, че недочува с едното ухо.

През живота си, Кармело е имал 3 деца, 16 внуци и 39 правнуци. Той не може да пише и чете и никога не се е отдалечавал от родното си място. Пред медиите споделя тайната на дълголетието си - всеки ден се разхожда продължително и не яде нищо съдържащо захар. Основното му меню включва киноа - зърнена култура богата на протеин.

По времето, когато е раждан, в Боливия не е имало свидетелство за раждане и единственият документ потвърждаващ възрастта му е кръщелното.

До юли тази година, най-възрастният жив човек на земята беше американеца Салустиано Санчез-Бласкес на 112 години. Предишният рекордьор, който почина юни тази година беше японеца Хироемон Кимури на 116 години.

Юли 15 '14 · 0 коментари · Тагове: кармело лаура

"Виното на кралете и кралят на вината" - това е шампанското, което неизменно присъства на всяка празнична трапеза и оцветява със златните си мехурчета тънкостенните кристални чаши. Шампанското стопля душите ни и създава особена еуфория и настроение.

Шампанско пием вече три века. Пенливото изобретение дължим на таланта на винопроизводителите от областта Шампан във Франция, както и на интуицията на Дом Периньон, чието име и до днес носят бутилките с игривата течност. Още от създаването си като вино на боговете на шампанското се приписват чудни терапевтични действия. А полемиката се разгаря, когато през 18век Фагон, придворният лекар на Луи 14-ти, изведнъж нарежда, че кралят не трябва да пие пенливо вино от областта Шампан, а червеното злато на Бургундия. Една истинска война избухва между привържениците и противниците на двете престижни марки. И така стигаме до 1777 година, когато се появява един трактат "За лечебните свойства на шампанското като цяр срещу гнойни рани и всички видове треска". Книгата е написана от лекар и предизвиква огромен интерес. А през 1884г. известният френски литератор Арсен Хусе "възкръсва" от непобедимата си болест именно с помощта на шампанското. Новината така бързо се разпространява, че Америка започва бурно да рекламира

"шампанотерапията". Някои сортове шампанско получават дори и специфично наименование, като например "Питие за възстановяване на силите". Англичаните стигат дотам, че включват в регистъра на лекарствените им средства шампанското. Налагат се различни видове пенливи вина, като, разбира се, най-хубавите сортове се запазват на разположение на Министерството на войната на Негово величество, както и за военните болници, където шампанско се раздава на ранените войници.


Шампанското лекува

Днес, естествено е да си зададем въпроса: Вярно ли е всичко това ? Последните медицински проучвания доказват, че лечението на всякакъв вид болести означава преди всичко превантивна терапия или с други думи система от навици и практики, чрез които заболяваемостта може да се сведе до минимум. И в този контекст шампанското наистина е полезно. Разбира се, в малки дози, до 200г дневно. В резултат се намалява количеството холестерин в кръвта, основна причина за закърняването на артериите. Шампанското разрежда кръвта и предотвратява образуването на съсиреци, които могат да запушат кръвоносните съдове. Освен това шампанското съдържа полифеноли, които са естествен съюзник в борбата срещу стареенето на клетките. Ето защо производителите и дегустаторите на шампанско ще ви кажат, че то е "паспорт за дълголетие"...

В следствие на удължената си ферментация шампанското съдържа много малко метанол и сулфити. То е бедно на хистамин и богато на въглероден окис, което предотвратява появата на мигрена. Пенливото вино е богато на микроелементи, соли и витамини - например калий, който е отличен диуретик, магнезий, литий и калций, които регулират функционирането на нервната система и се препоръчват като средство срещу страховата невроза. И накрая, постъпвайки в стомашния тракт при температура 8C, шампанското стимулира стомашните жлези и облекчава храносмилането.

Как се сервира шампанско?

Нашият съвет е: Охладете поне за два часа в камерата на хладилника, като бутилката е легнала, а не наклонена. След това отворете и сервирайте във високи, тънки чаши, известни във Франция като "флейти". Оставете свободно мехурчетата да покриват течността. Предпочитайте сухото шампанско. Колкото по-малко е съдържанието му на захар, толкова по-добре организмът ви ще усвои виното.



Юли 15 '14 · 1 коментари · Тагове: шампан, франция, вино

 Някои неща са в състояние да предизвикат истински срив в живота на мъжа (да речем, еректилна дисфункция). Но на една жена и трябва далеч по-малко, за да стигне до ръба на емоционалната пропаст. Поне така смятат повечето от нас. Спокойно, никой не твърди, че твоите миникризи нямат основателни причини. Просто ние мъжете не ги разбираме... ама изобщо. Ето няколко повода за скандал или порой от сълзи, които ни карат да се чешем по главите с озадачена физиономия.

 

 Манията ти по годишнини

 Ако твоят човек е забравил датата на сватбата ви, определено си заслужава да му триеш сол на главата. Но да искаш от него да се сети, че днес се навършват пет месеца, откакто се целунахте за пръв път? О, стига, моля те! Просто за нас това не е значимо историческо събитие. Наскоро приятелката на Кирил му се обадила по телефона и се разкрещяла как може да не си спомня какъв ден е. "Нямах никаква представа, че става въпрос за година и половина от началото на връзката ни. И, честно казано, ми стана смешно, че тя толкова прилежно води статистика на отношенията ни", спомня си той. Изводът: годишнините са едно, но не можеш да очакваш от нас да играем ролята на подвижен поменик.

 

  Сълзите ти

 От време на време и на нас мъжете ни се случва да пророним по някоя сълза - да речем, на погребение, или ако са ни ритнали в слабините. Е, за да сме откровени докрай, възможно е дори и на някой филм (само ако сме сами!). Но принципно риданията се смятат за женски патент и това занимание определено ви се удава. А ние се чувстваме напълно безпомощни пред жена, обляна в сълзи, и не можем да проумеем откъде, по дяволите, извира целият този водопад. Няма как да ни обясниш, че просто си изпаднала в безпричинна тъга и дори смачкано цветенце на улицата те кара да избухнеш в плач. Дидо споделя челния си сблъсък с тази озадачаваща женска черта: "Бях на вечеря с гаджето. Изведнъж очите и се навлажниха и тя се втурна към тоалетната - спомня си той. - Като се върна и я попитах какво става, ми каза, че видяла през прозореца някакъв просяк да стои на входа и гледката я натъжила. Нормално е да изпитваш съчувствие, но чак пък да рониш сълзи за цялото световно нещастие, не го разбирам, честно..."

 

 Дните, когато се чувстваш дебела

 Не че сме железни на тема килограми. И ние се оглеждаме критично в огледалото, но едва когато не можем да си закопчаем колана. Затова "кошмарното подуване", за което ти постоянно говориш, за нас е напълно непонятно. Ето какво разказва Златко по този повод: "Веднъж с гаджето ми закъсняхме ужасно, защото тя беше убедена, че нито една дреха не и стои добре - разказва той. - Видях с очите си как се преоблече поне пет пъти и всеки път изглеждаше страхотно, но продължаваше да се оплаква, че прилича на мис Пиги. Най-смешното в цялата история беше, че щяхме да ходим на кино, а там, както знаете, е абсолютно тъмно!"

Вече официално си негова бивша! Друга, уж по-достойна, е завладяла сърцето на твоя мачо. Въпреки несходството в характерите и изчерпването на отношенията помежду ви, които той изтъква като аргументи, за да те смени с новата, сексът ви е бил изпепеляващ. Това е силният ти коз пред настоящата му и той много добре го знае.


Сексуално се чувства зависим от теб.

Условно си бивша, но на практика съвсем не. Чувстваш се засегната от факта, че е предпочел друга и огорчението ти събужда у теб неистово желание за отмъщение. Идеята да го прикоткаш отново в леглото те изкушава и поради факта, че именно ти ще си тази, с която доскорошният ти партньор ще изневери на изместилата те в сърцето му. Още повече, с тази си забележка той показва слабостта си към теб, което означава, че все още не си в миналото му. Е, сладко отмъщение го чака, но преди всичко, трябва да си наясно със себе си - ще правиш секс, а не любов. Твоята основна цел е да го накажеш, а не да го задоволиш. Ако му дадеш "заето", точно когато си помисли, че ще си му винаги под ръка, значи си изпълнила своята мисия. Настрой се предварително че ще ти е хубаво, но само веднъж. Та нали той е този, който пожела да те смени, припомни му какво е изгубил, върни му тръпката за момент и го остави да търси теб в новата. И двамата знаете, че опитите му ще са неуспешни и жертвата ти ще си струва. Забрави за достойнството си, защото в противен случай няма да изиграеш професионално ролята.


Влагай страст, но не и емоция, за да не стане така, че си жертвала самата себе си. Ако умело се справиш със задачата, резултатът няма да закъснее. Следващият път, когато на възлюбения ти му се прииска да си поиграете между чаршафите, но удари на камък, желанието му да те има ще се увеличи двойно. Съвсем скоро ще запее старата песен - твоята.


Объркай го! Е, вашата съвместна вечер като любовници, а не официална двойка, е вече факт. Всичко е станало абсолютно така, както си го планувала, точно както го обича той. Любимото му черно дантелено бельо те прави още по-съблазнителна, специално за него. Всичко това гали либидото му. И за двамата ви е било горещо. Сега той очаква да последват безброй обаждания с молби да се съберете, но ти не трябва да оправдаваш тези негови очаквания.



Мини в нелегалност. Накарай го да изпита липсата ти именно в момент, в който си е мислил, че ще тъче по два стана едновременно. Сега ти си на ход, изиграй правилно картите си, като му се дърпаш и му напомняш, че той вече принадлежи на друга. Постепенно излез напълно от живота му, като спреш дори да бъдеш негово кошче за душевни отпадъци. Нека да осъзнае, че в твое лице освен страстна любовница, е изгубил и верен приятел. Въпрос на време е да стане ясно как е разтълкувал поведението ти.

Вариантите не са много. Ако се отнесе безразлично, значи е време да затвориш завинаги тази страница от живота си с усмивка и да гледаш напред. Явно той не те заслужава. Ако пък се развълнува от прекараната нощ и те потърси с намерението да се съберете отново, а ти все още не си охладняла, действай. Та нали това беше целта на занятието. Не изключвай варианта и да се вбеси, че не си оправдала очакванията му винаги да си на разположение, когато и за каквото му се прииска. Ще го раздава обиден и ще се оправдава, че се чувства употребен, без да има намерение да те върне. Тогава с пълно основание можеш да му заявиш: "Ти ме смени с друга, а сексът беше само отмъщение."