Loading...

Социалната мрежа на България

Кралят на вината - шампанското от блога на KeNguru

"Виното на кралете и кралят на вината" - това е шампанското, което неизменно присъства на всяка празнична трапеза и оцветява със златните си мехурчета тънкостенните кристални чаши. Шампанското стопля душите ни и създава особена еуфория и настроение.

Шампанско пием вече три века. Пенливото изобретение дължим на таланта на винопроизводителите от областта Шампан във Франция, както и на интуицията на Дом Периньон, чието име и до днес носят бутилките с игривата течност. Още от създаването си като вино на боговете на шампанското се приписват чудни терапевтични действия. А полемиката се разгаря, когато през 18век Фагон, придворният лекар на Луи 14-ти, изведнъж нарежда, че кралят не трябва да пие пенливо вино от областта Шампан, а червеното злато на Бургундия. Една истинска война избухва между привържениците и противниците на двете престижни марки. И така стигаме до 1777 година, когато се появява един трактат "За лечебните свойства на шампанското като цяр срещу гнойни рани и всички видове треска". Книгата е написана от лекар и предизвиква огромен интерес. А през 1884г. известният френски литератор Арсен Хусе "възкръсва" от непобедимата си болест именно с помощта на шампанското. Новината така бързо се разпространява, че Америка започва бурно да рекламира

"шампанотерапията". Някои сортове шампанско получават дори и специфично наименование, като например "Питие за възстановяване на силите". Англичаните стигат дотам, че включват в регистъра на лекарствените им средства шампанското. Налагат се различни видове пенливи вина, като, разбира се, най-хубавите сортове се запазват на разположение на Министерството на войната на Негово величество, както и за военните болници, където шампанско се раздава на ранените войници.


Шампанското лекува

Днес, естествено е да си зададем въпроса: Вярно ли е всичко това ? Последните медицински проучвания доказват, че лечението на всякакъв вид болести означава преди всичко превантивна терапия или с други думи система от навици и практики, чрез които заболяваемостта може да се сведе до минимум. И в този контекст шампанското наистина е полезно. Разбира се, в малки дози, до 200г дневно. В резултат се намалява количеството холестерин в кръвта, основна причина за закърняването на артериите. Шампанското разрежда кръвта и предотвратява образуването на съсиреци, които могат да запушат кръвоносните съдове. Освен това шампанското съдържа полифеноли, които са естествен съюзник в борбата срещу стареенето на клетките. Ето защо производителите и дегустаторите на шампанско ще ви кажат, че то е "паспорт за дълголетие"...

В следствие на удължената си ферментация шампанското съдържа много малко метанол и сулфити. То е бедно на хистамин и богато на въглероден окис, което предотвратява появата на мигрена. Пенливото вино е богато на микроелементи, соли и витамини - например калий, който е отличен диуретик, магнезий, литий и калций, които регулират функционирането на нервната система и се препоръчват като средство срещу страховата невроза. И накрая, постъпвайки в стомашния тракт при температура 8C, шампанското стимулира стомашните жлези и облекчава храносмилането.

Как се сервира шампанско?

Нашият съвет е: Охладете поне за два часа в камерата на хладилника, като бутилката е легнала, а не наклонена. След това отворете и сервирайте във високи, тънки чаши, известни във Франция като "флейти". Оставете свободно мехурчетата да покриват течността. Предпочитайте сухото шампанско. Колкото по-малко е съдържанието му на захар, толкова по-добре организмът ви ще усвои виното.




Коментари

Юли 15 '14
Трябва да си логнат за да коментираш