Loading...

Социалната мрежа на България

Прически от древността от блога на KeNguru

Древен Египет

От паметници на изкуството се разбира, че пособия за разкрасяване на лицето, косата и тялото са открити още 3000 години пр.Хр. в долината на Нил. Енциклопедичните справки говорят, че по своята сложност и техника на обработка прическите на египетските фараони и жреци били изключително пищни и виртуозно изпълнени. Например прическата на Нефертити - оформена с множество малки и тънки плитчици, идеално подредени, падащи като ресни надолу. Над челото и е поставен златен обръч, който по празници е доукрасяван със скъпоценни камъни и пера.


Древна Елада

Идеалът за красота у древните гърци е свързан с хармонията между тяло и душа - здрав дух в здраво тяло. Там фризьорското изкуство било на особена почит. Грижата за косата се превърнала в церемония. Робите фризьори не само се грижели за косите на своите господари, но и ги "строяли" като архитектурно произведение, спазвайки правилата за хармония и естетика. Именно в Гърция са открити и първите метални щипки за пречупване на косата.

Жените в този период не играели роля в политическия живот. Въпреки това произведенията на приложното изкуство и някои литературни епоси ни запознават с техните изключителни прически. Косите са изтеглени назад зад ушите, оформени в няколко симетрични букли, прикрепени с обръчи и диадеми от благородни метали. Тази прическа открива линията на шията, а дребните къдрици над челото наподобяват орел. Конусовидната форма на древната елинска прическа днес е известна като "гръцки кок".


Древен Рим

И тук с атлетичната фигура грижите за тялото и косата били на висока почит. Прическите на мъжете били силно скъсени, къдрени по различни начини и сресани напред към лицето. По време на Римската империя законодатели в модата били императорите и техните приближени. Прическите се изработвали от дълги коси, заплетени в няколко плитки, изтеглени в тилната част на главата. Вече започва и използването на перуки, които се сменяли по няколко пъти на ден.


Средновековието

Отначало наподобявали римския силует, но били покривани с наметала от тънък плат в причудливи форми. С развитието на манифактурата костюмите ставали изящни, наложила се промяна на прическата и нейните украшения. Тя била в трапецовидна форма, с много букли и плитки. Косата е дълга, изнесена силно встрани и украсена с различни панделки. 

Статията е писана специално за www.dnevniche.com

Автор: Петър Донев 


Коментари

Няма коментари
Трябва да си логнат за да коментираш