Loading...

Социалната мрежа на България

Лясковец от блога на KeNguru


 Сгушен с централната част на Северна България, Лясковец е едно градче с богата история, архитектурно изкуство и утвърдени традиции. Намира се близо до Велико Търново, на около 10 км, и помещава в себе единственият в страната ни музей на градинарството и зеленчукопроизводството. Интересното име на града произлиза от”лешник”, дърво, което преди години е било много характерно за тази област.


Още през 18 век, хората започнали да се занимават с отглеждането на зеленчуци. Макар и плахо, те пристъпвали смело в този занаят, заради което и успяват да поставят началото на българското зеленчукопроизводство. 


Известният музей на градинарството е разположен в красива възрожденска къща и по-точно в най-интересната част на град-„Ланджов двор”. Той заема 500 км. м. площ, която се състои от външен навес и две зали. В градината има специален долап за поливане, направен от дърво. Посетителите има възможност да се запознаят с едновремешните знамена на дружествата на градинарите, много документи, чужда валута, от страните, в които са работили местни жители, дрехи, различни предмети, книги, снимки и т.н.


 Най-интересното в музея е гипсов макет на зеленчукова градина, благодарени на който хората могат да се запознаят с начина на работа, дейностите, които се извършват, оборудване, организацията и т.н., изобщо всичко, което има значение за отглеждането на зеленчуците. В музея са изложени около 600 предмета, показващи усърдната работа на прочутите лясковски градинари. По същия проект е създаден и център за дегустация, който се вписва идеално в обстановката на града.


Лясковец е спокойно, чисто и приветливо градче, което определено има с какво да впечатли туристите. Това е едно от местата, на които задължително трябва да се отбиете, ако имате път към Велико Търново и областта. Освен с тишината, музеят и природата, Лясковец ще привлече вниманието ви и с много си църкви, манастири, паметници на културата, които са около 120, разказващи историята на поколения българи, допринесли за славната история на родината ни.


Коментари

Няма коментари
Трябва да си логнат за да коментираш