Loading...

Социалната мрежа на България

Трикове при отглеждането на цветя от блога на KeNguru

Предлагаме ви поредица от практични, хитри и ефикасни съвети за дълголетието на зеленината във вашия дом.


- Знаете ли, че с разредена с вода бира можете да излъскате листата на зелените растения? Киселинността на бирата неутрализира варовика и предотвратява появата на бели петна по листата. Бирата може също да се използва като средство срещу гъсениците. Сипете малко бира в купичка на нивото на растението. Привлечени от миризмата, гъсениците ще се насочат към питието, а те не могат да плуват.

- Вие искате да удължите живота на стайните си цветя и да предотвратите гниенето на стъблата? Сложете във водата на капкомер две-три капки "Белина" или парче от дървените въглища. Колкото до аспирина, противно на широко разпространеното схващане, той буквално опиянява цветята

за по-малко от два дни!

- Трудно се "обслужват" кактусите, нали? И за да предотвратите почти задължителното убождане, изрежете защитна хартиена лента в размер 15х25см, с която да подхванете кактуса. Сгънете я на три и спокойно действайте, особено когато трябва да присадите бодливото растение.

- Умеете ли да си служите правилно с изкуствените торове? Има торове за стимулиране както на цветовете, така и на листата. Но ако не ги използвате правилно, може да получите обратен ефект. Свръхдоза от препарата може направо да унищожи растението. Не се препоръчва торете в периода октомври-февруари, когато растението вегетира. Не трябва да торите и по време на пресаждането, както и ако растението е било болно. Ако по ръба на саксиите ви се появи бял кант (като налеп), знайте, че сте прекалили с торенето.

- Достатъчна ви е чаша вода, за да разсадите всякакви зелени апартаментски растения. Пуснете в чашката едно дървено въгленче - така водата остава бистра. Покрийте чашата с вода, в която е поставено клончето за захващане, и покрийте с лист алуминиево фолио. Разбира се, проверете стъбълцето през дупчица на фолиото.Станат ли коренчетата по-дълги от 3см., засаждайте смело в пръстта.

- Вие сигурно поставяте саксиите си върху поставка от глина или пластмаса, а може би и в обикновена чинийка. Така наистина се събира водата след поливането, но знаете ли, че не трябва да оставяте именно тази вода, понеже предизвиква гниене на корените на цветето? Ето една хитрина - купете си малка кашпа, която естетично закрива саксията. На дъното и направете легло от десетина топчета глина, не по-високо от 2-3 см. По този начин получавате изолационен слой и растението ви няма да гние.

- Ако отглеждате у дома си нежни теменужки, поставете ги на светло и ги поливайте внимателно, дори и с пипета. С нокът лекичко отстранете листата, които избиват сред цветовете - по този начин ще разчистите пътя на бъдещите нови пъпки. 


Коментари

Няма коментари
Трябва да си логнат за да коментираш