Loading...

Социалната мрежа на България

Три страхотни цветя за балкона идващи от Америка от блога на KeNguru

Бугенвилия

Това цвете представлява красиво храстче с големи, яйцевидно заоблени листа. Тя е катерливо растение. Поради гъстия си храстовиден растеж изисква много място и спомагателна подпора. Формата на бугенвилията се поддържа чрез резитба. тя може да се оформи и като топка върху телена подложка, по която дългите клони се повеждат и закрепват. Цъфти с бяло-оранжеви, розови, яркочервени до тъмновинени цветове. Родината на растението е Бразилия.

Грижи

Това тропическо растение обожава слънчевите лъчи, влагата и свежия въздух. През лятото можете да го поставите на терасата, или да го изнесете на двора. Интензивността и продължителността на цъфтежа се определят от слънцето. Когато годината е по-хладна и с малко слънце, растението само напъпва, но не разцъфтява. Ако времето е топло, цветовете му са прекрасни. След цъфтежа подрежете бугевилията ниско, защото после ще се разлисти още по-пищно. От април до август подхранвайте редовно почвата с твърда тор.

Размножаване

Размножава се чрез резници от изрязани клонки, които се вкореняват при температура от 20 до 25 градуса.



Стрептокарпус

Родината на това растение е остров Мадагаскар. То е едно от най-красивите стайни цветя. Листата му са кадифенозелени, със сърцевидна форма. Цветовете на стрептокарпуса са много ефектни и пищно обагрени, могат да бъдат бледолилави, розови, светлосини, наситено червени, или бели. Цъфти много и непрестанно от пролетта до есента.

Грижи

Стрептокарпусът е прекрасно, но капризно цвете. Внимавайте къде ще бъде сложена саксията му, защото той не обича да бъде местен. Идеално място за него е източен, или западен прозорец. Вирее при нормална стайна температура. Растението реагира алергично на дим и пушек, на твърде високи, или ниски температури. Поливайте го често и внимателно с филтрирана вода. Добре е да не попада вода в розетката. Ако водата се оттече в чинийката на саксията, след 30 минути я излейте. Торете пръстта всяка седмица от април до октомври. Необходимо е да осигурите добър дренаж на дъното на саксията. Почвата да бъде смес от торф и пясък. Засъхналите растения могат да се спасят - само ги натопете във водна баня.

Размножаване

Размножава се чрез листни резници, които се засаждат откъм прорязаната повърхност в торфено-песъчлива пръст. Добре е присадките да се покрият с полиетилен, за да осигурите състен въздух по време на вкореняването.


Бровалия

Бровалията идва от тропиците на Южна Америка. Тя е малко храстче, което е покрито с множество листа. Цъфти обилно и дълго от март до август. Има прекрасни цветчета с форми на звездички, които са бели, или сини.

Грижи

Бровалията се нуждае от светло, проветриво и хладно място. Нужно е да се пази от преките слънчеви лъчи. Необходимо е да се отглежда при умерена температура от 15 до 18 градуса, а в периода на цъфтене - от 10 до 15. Издръжливостта на цветето зависи от температурата в стаята. Бровалията е влаголюбиво растение. Поливайте я с филтрирана вода. Почвата не бива да засъхва. Винаги изрязвайте увехналите цветове и листа, за да удължите времето на цъфтеж.

Размножаване

Семената се насаждат напролет, или през лятото. С резници се размножават през лятото, като се вкореняват под фолио.

Статията е писана специално за www.dnevniche.com

Автор: Петър Донев 



Коментари

Няма коментари
Трябва да си логнат за да коментираш