Loading...

Социалната мрежа на България

Едно от чудесата на съвременната техника от блога на KeNguru

С напредването на технологиите, се появиха какви ли не изобретения, кое от кое по-модерни. Днес, хората не се страхуват да вдъхнат живот на всички щури идеи, които им дойдат на ум, защото обществото е толкова свикнало с нетрадиционните продукти, че сякаш иска още и още. Един такъв странен предмет, който по принцип ползваме по малко по-различен начин, преди време се появи на пазара. Става дума за необикновен принтер, който копира..човешка кожа.


Специалисти от университета Корнел решиха да създадат някакво устройство, чрез което се надяват да намерят начин за получаване на пластове от истинска кожа. Всичко това, колкото и странно да изглежда, се прави със здравна цел, а именно, ако някой ден се наложи принтираната кожа да бъде от полза на ранени от изгаряния. Този портативен биопринтер се явява, като един от възможните варианти, който може да се използва при ранени войници, например. Когато стигне до тях, той ще може да сканира нараненото място, неговите форма и размери, да вземе нужните клетки, за да отпечата друга кожа, подобна на съответната, която да се имплантира на пострадалото място.


Освен това, към приложенията на устройството ще има вграден и скенер, благодарение на който много точно ще се посочват размера и дълбочината на раните. По този начин, принтера „ще разбере”, колко слоя клетки трябва да бъдат отпечатани, за да „излекуват” засегнатата част от тялото.

Разбира се, това съвременно чудо трябва да намери колкото се може повече приложения, за да бъде максимално полезно на хората. Друг вариант за употребата му се явява възможността за създаването на хрущялна тъкан, чрез комбиниране на клетки от съответния донор, както и други материали.

Този принтер е бил видян в действие във Вашингтон, при демонстрация, на която той е успя да създаде..ухо, разбира се изкуствено. Според думите на учените, машината все още е в процес на развитие и усъвършенстване, но все пак само появата му е нещо наистина впечатляващо.


Коментари

Няма коментари
Трябва да си логнат за да коментираш