Loading...

Социалната мрежа на България

Какви мерки да вземем срещу мравките вкъщи от блога на Димитър Йорданов

Мравките, познати още като Formicidae приспадат към раздел Ципокрили. В България са познати 108 вида мравки, за разлика от целия свят, където се говори за близо 14 000 вида. Както и другите Ципокрили, те съществуват в различни форми и изпълняват редица функции. Обикновено обитават направени от тях гнезда и се движат в колонии, които наричаме мравуняци. В почвата те изграждат свои скривалища, намиращи се под цепнатини или камъни.

Съществува и друг вид мравки, които обичат да обитават човешките домове. Най-често ние изпадаме в паника, когато видим наличието на хилядите насекоми в помещенията ни. В семейството на мравките са включени така наречените работници, полагащи грижа за майките, като търсят и донасят храна. Последните играят ролята и на строители, изграждащи специални леговища за останалите мравки.

Мравките се хранят разнообразно. В менюто им влизат други видове насекоми, растения, гъби или медена роса, която се отделя от листните въшки. Те се грижат за храната си старателно и я разпределят на равни порции в мравуняка. Най-често я прибират и скриват в леговищата си. Човешката храна също става лесна плячка за мравките и именно поради тази причина хората търсят начини, за да се справят с тях.

Един от най-лесните начини за унищожаване на мравки е използването на пестициди и отрови. За целта обаче е необходимо да имате съответните познания за това как да третирате имота си или да се възползвате от специализираните ДДД услуги, които може да намерите в мрежата и по обявите в пресата. Разбира се, можете да изпробвате и други методи за ограничаването на броя пълзяща натрапници.

Атака чрез лимон

Вземете един брой лимон и го разрежете наполовина. Проследете пътя на мравките и изстискайте лимоновия сок. Лимоновите кори пък се поставят на местата, където най-често сте виждали присъствие на въпросните насекоми. Този метод може и да не ги унищожи завинаги, но със сигурност ще подейства докато повикате експерти по дезинсекция.

Вряла вода

Ако сте сред природата и имате проблем с мравките може да опитате да го решите посредством използването на вряла вода. Последната трябва да бъде изсипана върху купчините пръст, обитавани от мравки. Повтаряйте това действие няколко дни, за да изплашите мравуняците и те да избягат от тази територия. Оцелелите мравки ще се преместят далеч от Вашето местонахождение.

Солта

Това е един от най-честите методи за борба срещу мравки. Ръси се по дупките, от които проникват в дома ви, а също и по целия път на колоната. В най-скоро време ще намерите множество трупове на насекомите.

Босилек

Ароматната защита винаги е била добра идея, за да се справите с мравките. Ако поръсите с босилек местата, където се движат мравки, то ще успеете да ги отблъснете, тъй като те не понасят аромата му. Сменете подправката със свежа, когато свърши миризмата й.

Професионални услуги за унищожаване на мравки

В случай, че горните съвети не помогнат за премахването на мравките, то явно е дошло време да повикате специалистите на помощ. Те ще вземат необходимите мерки, прекъсвайки колониите познати още като мравуняци. В страната най-неприятните вредители са т.нар. Фараонови мравки, живеещи в апартаменти, хотели, ресторанти, складове и други помещения.

Фараоновата мравка е упорит вредител и унищожението й става по труден начин. Ако това насекомо проникне в кухнята Ви, веднага превзема големи територии и  започва да лази по електрическите уреди, кухненските шкафове и плотове, по храната и на всички места, за които се сетите. Насекомото обича топлината и най-често обитава сгради с парно и климатични системи.

Попадайки в дома Ви, мравките създават своя мравуняк на изключително сигурно място. Веднъж настанили се удобно, те тръгват по стените, тръбите, канализацията и терасите, за да търсят вода и прехрана.

Професионалистите по дезинсекция ще открият колонията и ще напръскат с препарат даденото място. В повечето случаи използваните пестициди са безвредни за вас и домашните ви любимци, така че няма от какво да се притеснявате. Отровата поразява единствено мравките и техните яйца.

Съществува вероятност мравуняците да са повече от един, като това е характерно за Фараоновите мравки, правещи няколко колонии. В такъв случай е нужно да третирате помещенията си поне няколко пъти, тъй че да не остане нито една мравка.


Коментари

Няма коментари
Трябва да си логнат за да коментираш