Loading...

Социалната мрежа на България

Недостигът на сън и рисковете от диабет тип 2 от блога на Dobri

Недостатъчният или непълноценен сън може да доведе до хронични проблеми със здравето. Сред по-незначителните от тях са смущенията в способността за концентрация и промените в настроението.

 

Понякога, обаче, липсата на сън може да създаде по-сериозни проблеми, като смущения в метаболизма и дори да увеличи риска от хронични заболявания като сърдечно-съдови проблеми и поява на диабет.

 

От колко часа сън се нуждаем

 

Докато нуждата от добър сън е категорична и не може да бъде оспорена, все пак това от колко сън се нуждаем е доста разтегливо понятие.

 

Всички хора се нуждаят от различно количество сън за да бъдат добре отпочинали. Ако един човек се чувства напълно свеж след 7 часа сън, то друг човек, който води същия начин на живот, може да се нуждае от 9 часа.

 

Разликите произтичат от типа нервна система, но също така от възрастта, навиците, активността, здравословното състояние и много други.

 

Така например, за един офис сътрудник 7 часа сън могат да са достатъчни, но един спортист или фитнес инструктор, който тренира редовно, може да се нуждае от около 9 - 10 часа.

 

Връзката между съня и диабет тип 2

 

Връзката между диабет тип 2 и съня е двупосочна. От една страна, високите нива на кръвната захар и ниската чувствителност към инсулин могат да предизвикат трудност да заспим.

 

Това означава, че хората, които за продължителни периоди от време не могат да заспят (тук не говорим за инцидентни случаи, които са предизвикани от стрес), ще направят добре ако тестват кръвната си захар за собствено спокойствие.

 

От друга страна, ако човек не си осигурява достатъчно количество качествен сън, може да се стигне до понижена чувствителност към диабет. Това, само по себе си, води до усещане за глад към сладко и въглехидрати.

 

Не е случайно това, че хората, които будуват нощем, са по-склонни да похапват вредни лакомства, като например понички, желирани бонбони, бисквити и други подобни.

 

Разбира се, това да не можете да спите, със сигурност не е гаранция, че имате диабет, а просто е разумно да обърнете внимание. По същия начин, по който не е задължително човек да развие диабет тип 2 ако не се наспива достатъчно. Във всеки случай, в наши дни около 10% от населението в развитите страни страда от диабет, което е достатъчно много за да сме подозрителни към всеки рисков фактор (как да намалите рисковете от диабет, можете да научите на FitnesBlog.eu).


Коментари

Няма коментари
Трябва да си логнат за да коментираш